Változott a közszférában dolgozók nyugdíjazásának feltétele. Az év elejétől már nem vehető státusba 62 éven felüli közalkalmazott vagy köztisztviselő, és július 1-jétől elvileg el kell bocsátani azokat, akik nyugdíjat is felvesznek - írja a Napi Gazdaság.

Bekeményített a Btk. is. mátólakár egy 12 éves gyereket is őrizetbe vehetnek a rendőrök, míg az a felnőtt büntetlen maradhat, aki csőre töltött pisztollyal várja a lakásába éjjel, csoportosan érkező rablókat. Jogászok szerint az új büntetőtörvények könyörtelenül szigorúak. Erről szóló bővebb összefoglalónkat itt olvashatja!

Hétfőtől a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók használatarányos útdíjat (e-útdíjat) fizetnek a magyar gyorsforgalmi- valamint főutakon. A fizetendő díj a jármű tengelyeinek a számától, és a motor környezetvédelmi besorolásától függ: a kéttengelyes tehergépjárművek után gyorsforgalmi utakon bruttó 49,90 forint, főutakon bruttó 21,23 forint, a háromtengelyes kategóriában gyorsforgalmi úton bruttó 70,02 forint, főúton bruttó 36,75 forint, míg a négytengelyesek után gyorsforgalmin bruttó 108,38 forint, főutakon bruttó 67,60 forint kilométerenként. A környezetvédelmi besorolásnál az előbbi díjak szorzója 0,8-1,2. Az indulás azonban nem indult zökkenőmentesen, hekkerek bénították meg a rendszert.

Ahogy arról a KaposPont is több ízben beszámolt, hétfőn rajtolt az új dohánytermék-értékesítési rendszer. Kérdés hogy  hányan jelentkeztek azon területekre, ahol nem volt érdeklődés a koncessziók iránt. Júliustól jelentősen változik a kiskereskedelmi piac, a nemzeti dohányboltok ugyanis a kiskereskedelmi forgalom 40 százalékát adó termékeket értékesíthetnek. Nagyjából 5300 trafik nyit meg (ennyien vállalták az elsejei nyitást).

Nem múlhat el törvénykezési félév, hogy a parlament legalább egyszer ne módosítsa a közbeszerzési törvényt, így történt ez most is; a megszavazott változtatások júliustól hatályosak. A lépést ismét a szabályok rugalmasabbá tételével indokolták, ami esetenként a nyilvánosság korlátozását is jelenti.

Csökkennek az EU-n belüli roaming hang-, sms- és adatdíjak. Az uniós rendelet a díjcsökkentés mértékén túl azt is előírja, hogy az adott országban mely nap aktuális árfolyama alapján kell kiszámolni az új tarifákat. Az előírás plafont állapít meg, s ezzel a cégek általában élnek, így a tarifák azonosak. A hívásindítás díja percenként bruttó 91,4 forint, a hívásfogadásé 26,6 forint, az sms-küldés 30,4 forint.

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz, melynek kapcsán változik a magyar-horvát államhatáron végzett határforgalmi ellenőrzés gyakorlata. Az uniós csatlakozás nem jelent automatikus csatlakozást a schengeni övezethez, így a magyar-horvát államhatár továbbra is schengeni külső határ marad, a vámellenőrzés ugyanakkor megszűnik. Az utasoknak tehát csak a rendőri ellenőrzés idejére kell megállniuk a határátkelőhelyen.

A határforgalmat a legtöbb átkelőhelyen a magyar és a horvát rendőrök közösen ellenőrzik majd, az úgynevezett egymegállásos ellenőrzés értelmében az utasoknak csak a magyar vagy a horvát oldalon kell megállniuk, a túloldali határátkelőhelyen szabadon továbbhaladhatnak.

Címkék: roaming, btk, változások, július, kis szines