tony soprano


Szerdán meghalt James Gandolfini, aki a nagy sikerű Maffiózók (The Sopranos) című sorozatban a New Jersey-i olasz maffia vezetőjét, Tony Sopranót játszotta. Gandolfini Olaszországban, Rómában vakációzott, amikor szívrohamot kapott. 51 éves volt. Jövő héten a szicíliai Taormina Filmfesztiválon jelent volna meg, ahol a program szerint Gabriele Muccino olasz rendezővel lett volna egy színpadbeszélgetése. Halálhírét a menedzsere, és az HBO is megerősítette.

Az olasz származású, de már Amerikában született színész a kilencvenes évek eleje óta játszott Broadway-darabokban, hollywoodi filmekben. A Maffiózokkal robbant be a köztudatba 1999-ben, előtte főként mellékszerepeket játszott, például a Tiszta románcban, vagy a Szóljatok a köpcösnek című vígjátékban. Tony Soprano alakításáért összesen 3 Emmy-díjat kapott, a tévés Oscarnak számító díjra összesen hatszor jelölték, ennél több jelölést ugyanazért a szerepért csak Peter Falk kapott, mint Columbo hadnagy. A szerepet egyébként nagyrészt olasz származásának köszönhette, az HBO ugyanis a igyekezett olyan, a sorozat indulásakor javarészt ismeretlen színészekből összeállítani a sorozat Soprano családját, akik a való életben is olasz gyökerekkel rendelkeznek, nem kell tanult akcentussal játszaniuk.

fehérkalap


Fehér Kalap, aki lakota nyelvre fordította a "Farkasokkal táncoló" című Oscar-díjas westernfilmet,  a Rózsabimbó nevű sziú törzs tagja volt. Több könyvet írt a lakota nyelvről, amelyet mára már alig hatezren beszélnek folyékonyan. Átlagéletkoruk ráadásul 60 év, Albert Wihte Hat 74 éves koráig élt. Az Észak- és Dél-Dakota államban élő lakotáknak csak a 14 százaléka tud jól ősei nyelvén. A Farkasokkal táncoló című filmben ő írta át angolról lakotára az indián nyelven elhangzó párbeszédeket. Fehér Kalap halálát rákbetegség okozta. Egy dél-dakotai kórházban hunyt el még a múlt héten szerettei körében - közölte családja.

Címkék: maffiózó, soprano, lakota, gandolfini, fehér kalap, meghal, kis szines