A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható, így ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A többi megyére és a főváros területére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna és Pest megyét, valamint Budapestet, ahol 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható.

A koponyeg.hu szerint csütörtökön a hőség mellett délután egy-egy helyen kialakulhat zivatar, amelyet felhőszakadás, átmenetileg viharossá fokozódó szél és jégeső kísérhet.

virágfürdő


Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a forró nyári napok jelentősen megterhelik a szervezetet, egyben óvatosságra szólította fel az embereket.

Közleményükben azt írják: a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét.

sávházi hőség


Azt javasolták, hogy mindenki igyon sok folyadékot, elsősorban szénsavmentes vizet vagy teát, és jót tesz az is, ha hideg vagy langyos vízzel, akár többször is lezuhanyozunk egy nap, és pár órát légkondicionált helyiségben töltünk. Jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek fogyasztása, hasznos a széles karimájú kalap és a napszemüveg használata.

Arra figyelmeztetnek, hogy a hőségben a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessék, és senki ne hagyjon gyereket vagy állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

hoseg


A rosszullétek megelőzése érdekében több nagyvárosban, például Nyíregyházán, Székesfehérváron és Kaposváron vizet osztottak a járókelőknek, valamint párakaput állítottak fel.

A permetkapuról készített videónk kattintásra elindul:

Címkék: folyadék, vigyáz, halál, beteg, hőség, kánikula, kis szines