Szombat délben telefonált szerkesztőségünkbe olvasónk, miszerint óriási ékszerteknősre lelt tegnap egy vízfolyásban Kaposváron, a Városligetben. Valószínűleg az esőzés moshatta partra, az ékszerteknőst, akit nagy valószínűséggel a volt gazdája engedett szabadon. Erre utal nagy termete is. Olvasónk mérései alapján a teknős 35 centiméter hosszú, 25 centiméter széles és csaknem 3 és fél kilogrammot nyom. Ez utóbbi jó étvágyra utal, azonban tegnap óta még nem volt hajlandó semmilyen táplálékot elfogadni ideiglenes befogadóitól. Ottjártunkkor megtudtuk: a hontalan állatot vélhetően a Bőszénfai Szarvasfarm fogadja magához.

Nézze meg a teknőst:

Az ékszerteknősök eredeti élőhelye az Amerikai Egyesült Államok, ahol főként tavaknál és folyók mentén fordulnak elő. Hosszuk általában 15-20 centiméter. Súlyuk pedig nagyjából 1 kilogramm.

Az eredeti populációt azonban nagyban veszélyezteti, hogy az állatkereskedésekben is divatosnak számít az élőlény. Sokan azonban könnyen rájuk unnak, és szabadon engedik példányaikat. Ezzel viszont a hazai vizek élővilágát veszélyeztetik, ugyanis a felnőtt egyedek jól bírják a hazai időjárást,és képesek akklimatizálódni a téli hideghez is, így könnyen kiszoríthatják az élettérből a Magyarországon őshonos mocsári teknősöket.

Éppen ezért 2006 óta tilos vörösfülű ékszerteknőst behozni az országba, mivel egy rendelet szerint: "ökológiai fenyegetést jelentenek a Közösség őshonos vadon élő állat- és növényfajaira."

Azonban nem csak az ékszerteknős az egyedüli otthonfoglaló teknősfaj itthon, hiszen a Dunában találtak már kínai lágyhéjú teknőst, vagy éppen aligátorteknőst a Naplás-tóban. Ezek száma azonban nem számottevő.

Címkék: part, teknős, városliget, ékszer, kis szines