A rendkívüli árvízveszély miatt kedd reggel 8 órakor Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ, amelyben valamennyi érintett minisztérium és szervezet képviselteti magát.

A kormányfő, Orbán Viktor időközben az árvíz miatt vészhelyzetet hirdetett Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye és a főváros egyes területeire.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: Komárom-Esztergom megye több településén zajlik a gátrendszer megerősítése és magasítása. Győr-Moson-Sopron megyében az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna áradása jelenthet veszélyt - mondta.

Kaposvárról a 64. Boczonádi Szabó József Logisztikai Ezred járművei és katonái indultak el a Duna felső szakaszához. Feladatuk elsősorban az lesz, hogy biztosítsák a katasztrófahelyzet elhárításában résztvevõ katonák logisztikai ellátását.

A szóvivő közlése szerint a fővárosban a Margitszigeten és a Római-parton folyik jelenleg jelentősebb védekezés. Pest megye területén is már számos kritikus helyre szállítottak ki homokzsákokat; Érdre 40 ezer, Vácra 20 ezer, Dunakeszire és Kisorosziba 5-5 ezer, Tahiba és Leányfaluba 3-3 ezret. Hozzátette: eddig 52 ezer homokzsákot raktak le országszerte a kritikus pontokon.

Elmondta, összesen 610-en vettek részt a védekezési munkálatokban, köztük a katasztrófavédelem, a vízügy, valamint önkormányzatok, önkéntes tűzoltóságok és a lakosság.

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

A vezérőrnagy közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják - tette hozzá.

A vezérkari főnök arra is kitért, hogy a Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez - a szükséges eszközök mellett - mintegy 1500 embert jelent.

Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe - mondta Benkő Tibor. A honvédségnek számos olyan eszköze van, amely az árvízi mentésben nagy segítséget jelenthet, például olyan helikoptereik, amelyek kéttonnányi homokzsák szállítására is alkalmasak. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni.

Hétfőn Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban számítani kell. Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szintén hétfőn közleményben tudatta, hogy az árvízvédelmi feladatok ellátására a tárca közigazgatási államtitkára elrendelte a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer (HKR) részleges aktivizálását. A honvédség készen áll a várható feladatok végrehajtására - írták.

Címkék: védekez, homokzsák, katasztrófa, katona, árvíz, időjárás, kis szines