Az eddig féltve őrzött lapot, Ady-ereklyét most árverésre bocsájtják. „Talán a jó sorsom idejében adott egy kis szerelem-narkotikumot, hogy meg ne tébolyodjak…”– írta a képeslap egyik oldalán Szép Ernőnek a költő Csinszkához fűződő érzéseiről.  Bekes József újságírótól, szervezőtől megtudtuk: legutóbb Ady Endre dedikációja a Vér és arany című verseskötetben másfél millió forintot ért egy budapesti árverésen. A költő fel-felbukkanó kéziratai pedig mindig különös izgalomba hozzák a gyűjtőket, ezek mint legmagasabb kikiáltási tételek szerepelnek. Most Ady 1914. augusztus 27-én Csucsáról a Boncza kastélyból írt, az ottani postán felülbélyegzett képeslapja kerül kalapács alá a somogyi megyeszékhelyen.

A KaposPont megtudta: Ady a képeslapot Szép Ernő költőnek címezte, két oldalon sűrű mondatokkal, töltőtollal írta teli, és teljes névaláírásával ellátta. Eddig a Boncza kastélyt ábrázoló lapot és annak tartalmát sehol nem publikálták, pedig veretes irodalmi sorokban vall szerelméről, Csinszkáról, s arról a körülölelő, elhatalmasodó őrületről, amelyben egyedül a fiatal lány viszontérzelme menthette meg az életét.

 


RitkaságokRitkaságokRitkaságokRitkaságokRitkaságok
Ritkaságok
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A 750 ezer forintos induló árat már most többször túlszárnyalták, telefonos ajánlattételben (jelenleg 1,4 milliónál tart a licit), ám egy meglepően magas ár sem lehet elképzelhetetlen. Ady-képeslap minden aukciósháznál jó tételnek számítana, értékelt Bekes József. Az érdeklődés annak is köszönhető, hogy itt egy nagyon ritka és jelentős gyűjtői egybeesésről van szó (irodalom-, bélyeg-, képeslapritkaság egyben), mellesleg ez nem egy később kinyomtatott autográf vers vagy tárca kézirata, hanem a legnevesebb magyar költő szintén közismert írótársának küldött kézzel írt szövege, amely a magánéletébe enged bepillantást. Az ár ez esetben egy, a gyűjtői józanságot is átlépő nagyon magas leütés is lehet.     

A kaposvári aukció igazán kitett magáért, kalapács alá kerül Kassák Lajos nagyon ritka, első verseskötete (Éposz Wagner maszkjában), 1915-ös dedikálással a titokzatos magyar Hungáriai Mihály 1516-os Strassburgban kiadott teológiai értekezése; gr. Széchenyi István Balatoni gőzhajózásról írt könyvének első kiadása és Buda ezernégyszázas évekbeli ábrázolása is. A somogyi közönség számára közel száz, a megyével kapcsolatos irodalomtörténeti érdekesség és dedikáció jelenik meg, ezek közül kiemelkedik Kaposvár 1696-os ábrázolása és Tar Csatár színművész, műfordító, az első somogyi kisdedóvó alapítójának talán egyetlen, színezett óriás fotója, amelyet Langsfeld Mór ugyancsak híres fotóművész készített 1882-ben.

Címkék: ady, kézjegy, ritkaság, árverés, könyv, somogy, kis szines