- Nagyon vártam már az új jövevényeket. A leopártdteknős pár, meg a három gyermek egy németországi állatkjertből érkezett. 2180 állatkert van Európában. De csak összesen hat büszkélkedhet ilyen fajtával - meséli a KaposPontnak a balatonszárszói hüllőház tulajdonosa, Pécsi Tibor.

Az óristekik az országban egyedüliként itt láthatók a hüllőházban. Az alábbi képre kattintva, megnézheti helyszíni tudósításunkat!

Alább további érdekességek a balatonszárszói hüllőházból:

teknos.jpg

- Jámbor állat, nagyon sivatagi körülmények között. Soha nem iszik vizet, folyadékszükségletét a növényekből nyeri. A hőséget imádja. 40 fok fölötti hőmérsékleten érzi jól magát - teszi hozzá Pécsi Tibor.

Az óriástekik csaknem félszátz teknőstársuk, és 24 krokodil közé érkeztek.

teknos2.jpg


A leopárdteknős vagy más néven párducteknős (Geochelone pardalis) a hüllők (Reptilia) osztályába és a teknősök (Testudines) rendjébe és a szárazfölditeknős-félék (Testudinidae) családjába tartozó faj.

Akár 70 centiméteres hosszával és 20 kilogrammos súlyával a negyedik legnagyobb faj a szárazfölditeknős-félék családjában.

Afrika kelet és déli részén, a szárazabb szavannákon, félsivatagos területeken él, ahol a száraz évszak jelenti a legnagyobb kihívást számára, nyári pihenőre kényszerítve őket. Viszont Afrika legdélebbi területein a hűvös késztetheti kisebb aktivitásra.
Alfajai

Két egymástól jól elkülöníthető alfaja van.

Geochelone pardalis pardalis - a páncél közepének mindkét felén osztott pontok láthatók, valamivel nagyobb, és a faj elterjedési területének déli részén él
Geochelone pardalis babcocki - a páncél közepének mindkét felén csak egy pont figyelhető meg.

Az év bármely szakában szaporodhat, de a párzási kedvüket a hőmérséklet huzamosabb csökkenése, majd hirtelen emelkedése megnöveli. Megfigyelték, hogy a hímek mindig a legnagyobb nőstényeket választják, még akkor is, ha a párzás a méretbeli különbségek miatt eleve kudarcra ítéltetett. A nőstény 8-10 hetenként rak egy-egy fészekaljnyi, többnyire 5-30 tojást, egy általa ásott, palackformájú üregbe. A szavanna száraz és kemény talaját a vizeletével lazítja fel, hogy ásni tudjon benne. A 150-250 nap múlva kikelő kisteknősök néha hetekig várnak a költőkamrában az esőre, amely eléggé fellazítja földet, hogy ki tudjanak törni a felszínre. Mesterséges körülmények között állandó 30 °C és 70%-os páratartalom mellett is nagy volt az egyedi variáció a kelés időpontját tekintve. A fiatal teknősök 20-25 centiméteresen válnak ivaréretté. Megközelítőleg 40-50 évig élnek.
Természetvédelmi helyzete

A leopárd teknőst egyelőre nem veszélyezteti közvetlenül a kihalás veszélye, azonban egyes területeken egyedszámuk egyre csökken. Ennek oka elsősorban az élőhelyük elvesztése a túllegeltetés és az elsivatagosodás miatt. Az illegális állatkereskedelem szintén csökkenti vadon élő állományát.

Forrás: wikipédia

Legutóbb éprilisban adtunk hírt a szárszói hüllőházba érkező fekete krokodilokról.

Nézze meg videónkat!

Címkék: óriásteknős, a világ, teknős, legnagyobb, második, kis szines