Ezt egyébként szabályosan tették. Ez ugyanis belvízvédelmi terület, amit az előírások szerint le kellene csapolni, most is.

Mára visszatért az élet Nagyberekbe. 2-300 pár védett madárfaj is visszaköltözött a területre.
Ezeket a légi felvételeket a nemzeti park dolgozói készítették. Jól látszik, hogy az idei csapadékos időjárás jót tett a környezetnek, ezt pedig a madarak is díjazták. Több gém kolónia idén már itt telepedett le.

- Elsősorban a víz és a vízhez kötödő mindenféle táplálék állatok is hiszen ezeknek a madaraknak a túlnyomó része ragadozó életmódot folytat, tehát nagyon fontos, hogy megfelelő vízivilág legyen, sok legyen az ebihal, kisbéka és a halak is megfelelő létszámban legyenek jelen - mondta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológiai-ökológiai szakreferense, Szinai Péter.

A madarak mellett nagyon sok növény és más állatfaj élőhelye is a Nagyberek. Van itt szarvas, mocsári teknős és béka is. A tízezer hektáros terület évszázadok óta lápos. 2004-ben hozták rendbe. Ez azonban az itt élő állatok létét veszélyeztette.

Egy idei miniszteri rendelet határozta meg, hogy mekkora vízszintet kell tartani. A vízügyi szakember szerint ez azonban ellentmond a belvízvédelmi szabályozásnak.

- Ez egy belvízvédelmi területnek a része, de egyben természetvédelmi terület. A természetvédelmi terület igénye az, hogy minél magasabb víz álljon ott, egyébként pedig az engedélyezett vízrendszer szerint itt a belvizeket le kellene csapolni - mondta a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője, Schubert József.

A szakember szerint a töltéseket, gátakat, nem a jelenlegi vízszintre tervezték, így várhatóan a víz át fog szivárogni a területről. Az azonban biztos, hogy idén megfelelő életterük lesz az ide visszaköltözött állatoknak.

Címkék: madás, benépesül, nagyberek, csapol, táj, kis szines