Új foglalkoztatót, jegypénztárat és pihenőt is kialakítottak. A jövőben azonban új látogatóközpontot is szeretnének. A porták megújítása is elkezdődött. Ebben észt cserediákok vesznek részt.

A házakat meszelik az észt diákok. Azt mondják: örülnek, hogy megsimerhetik, hogyan lehet a legtermészetesebb anyagokból házat építeni.

A Tallin Echitoo School cserediákja, Rains Seepöld azt mondja: az a legérdekesebb a népi építészeti munkákban, hogy olyan tevékenységeket lehet végezni és olyan anyagokat használni ami az ember számára elérhető. Érdekes, hogy ezek az alapanyagok, mint fa, sár, nád egy olcsó építkezési lehetőséget adnak.

A portákon kívül azonban a fogadóépület elektromos hálózatát is felújították és új jegypénztárat alakítottak ki. A szatócsboltot is átköltöztették ide. Ezeken kívül további fejlesztéseket szeretnének, hiszen egy Európában is egyedülálló ökomúzeum kialakítására törekednek. Egy önellátó rendszert hoznak létre a múzeum 1,5 hektáros területén.

- Ami megterem a zöldséges kertben, azt a rinyakovácsi porta háziasszonya fogja megfőzni a látogatóknak. Ami felesleg, annak egy részét az állatok takarmányozására fordítjuk, a másik részét pedig komposztálásra - mondta a Szennai Szabadtéri gyűjtemény vezetője, Aranyos Sándor.

Az itt megtermelt hosszúszemű rozzból pedig a zsuptetőket tudnák javítani. Ezeken kívül uniós forrásból egy 20. századi portát is elhelyeznének és új látogatóközpontot építenének-emelték ki a mai sajótájékoztatón.  


- A fogadóépület építészeti stílusában nem egy falusi épület lesz. De tükrözni fogja a skanzen gondolkodásának új gondolkodásmódját. Azt a bizonyos ökológikus szemléletet. Egy passzívház, ökoház formájában kell elképzeni - mondta a kaposvári főépítész, L. Balogh Kriszitna.

A skanzen területén vasárnap és hétfőn pünkösdi hagyományok élednek újjá. Lesz kalácsütés és pünkösdi királyválasztás is. De bábszínház és zenés táncos játékok is szórakoztatják majd a közönséget.

Címkék: passzív, öko, szenna, skanzen, ház, kis szines