Napi mottó:

"A bölcsnek nincs szüksége tanácsokra, a bolond pedig úgysem fogadja meg."

/Benjamin Franklin/

Május 15. az év 136. napja a Gergely-naptár szerint.

Napszemüvegre lesz szükség. Vakítóan fog sütni a nap. 23 fokot mérhetünk.

fák

A bölcsességet képviselő Zsófiák ünnepelnek. Nevük a görög Sophia régi magyar olvasatából alakult ki. Legismertebb viselője az olasz filmszínésznő, Sophia Loren, aki kiemelkedő alakítást nyújtott az Egy asszony meg a lánya című filmben. Életművéért Oscar-díjat kapott.

A Szonjákat is köszöntjük. A név a Zsófia orosz becézésének német formája.

virág

Kaposvár: A Somogy Vármegyei Berzsenyi Irodalmi Társaság ezen a napon tartotta meg alakuló ülését.

1885-ben ezen a napon kapta meg a miniszteri engedélyt a kaposvári gimnázium a nyolcadik osztály felállítására.

1995-ben ezen a napon hunyt el Madridban Juan Gyenes fotóművész, Kaposvár díszpolgára. Gyenes János már 15 évesen hírt szerzett magának: ekkor riportfotót készített a halálos ágyán fekvő Rippl-Rónai Józsefről.

Május 15. az állat- és növényszeretet napja Magyarországon: a budapesti Állatkertben 1994-ben ezen a napon rendezték meg először.

A család nemzetközi napja. Szent Izidor Ünnepe: Szent Izidor madridi születésű katolikus hitvalló, a földművelők védőszentje.

Május 15-én született 1954-ben Gyarmati Andrea magyar úszóbajnok, orvos, 1957-ben Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, színész. 1953-ban ezen a napon  látta meg a napvilágot Mike Oldfield angol zeneszerző.

 

A világháló kedvence jelenleg egy benzinkúton éneklő páros.

Spontán koncertezésbe kezdett tankolás közben az a páros, akik egy televíziós átverés részeként beénekelték magukat a Jay Leno Showba.

Nézzék csak!

Japánban létezik egy úgynevezett „májusi kór” kifejezés, amit akkor használnak ha egy új diák vagy dolgozó már a kezdőnapon fáradtan és bágyadtan érkezik.

álom

Katonazenekari fesztivál lesz a hétvégén, Off Road Somogybabodon, Siófokon Pünkösdi szezonnyitó. Figyelje napi programajánlókat!

Az ezen a napon születetteknek a 15-ös szám művészi tehetséget, képességet jelez.

Általában vállalkozó szelleműek, bátrak, alkalmazkodók, és mindig készek arra, hogy kipróbáljanak valami újat.


Természetüknél fogva jók a megérzéseik. Könnyű irányítani őket. A tizenötödikén született emberek megértők és hűségese. Ők is kreatívak, főleg zenei téren.

Ösztönösen tudják, mikor van az embernek szüksége támaszra és elsőként ajánlják fel segítségüket. Szeretetteljesek, nyíltszívűek, és könnyen ki lehet jönni velük.

Japánban létezik egy úgynevezett „májusi kór” kifejezés, amit akkor használnak ha egy új diák vagy dolgozó már a kezdőnapon fáradtan és bágyadtan érkezik.

élet

Egy vicces kép búcsúzóul! Hogy jókedvük legyen! Messze még a hétvége! De addig kitartás! Derűs napot mindenkinek!

keltesetk fel

Címkék: derú, napi, derű, május, kis szines