Záporos-zivataros napra számíthatunk, jóllehet a hőmérsékletre nem lehet panasz ma sem: a meteorológusok szerint ugyanis 22 és 30 fok között bárhol megállhat majd a hőmérő higanyszála.

Ezen, a várhatóan a levegőt és a lelket is felfrissítő csapadékos, illetve történelemből maturálós napon az Idákat és Mihályokat köszönthetjük. Az ünneplő hölgyek német eredetű nevet viselnek, melynek jelentése: tevékeny, serény; a Mihályok pedig egy héber gyökerű bibliai névnek, a Mikaélnek a magyarosított formájában szólíttatnak.

A mai dátumnak köszönhető a Nemzetközi Vöröskereszt. 1828 május 8-án született az a svájci író, bizonyos Henri Dunant, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközetnek. Az érzékeny lelkű és emberbarát irodalmárt annyira megviselték a harcmezőn látottak, hogy a csatát követő évben elkezdte létrehozni segélyszervezetet, amit 1863-ban a Genfi Egyezmény is jóváhagyott. Magyarország 1881-ben csatlakozott a mozgalomhoz.

A mai nap 178 esztendővel ezelőtti szülötte Székely Bertalan is, aki a romantikát és az akadémizmust elegyítő magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakja. Alább, az „Egri nők” című képére kattintva további nagyszerű festményeit csodálhatja meg.


Székely Bertalan festményeiből válogattunkSzékely Bertalan festményeiből válogattunkSzékely Bertalan festményeiből válogattunkSzékely Bertalan festményeiből válogattunkSzékely Bertalan festményeiből válogattunkSzékely Bertalan festményeiből válogattunkSzékely Bertalan festményeiből válogattunk
Székely Bertalan festményeiből válogattunk
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Paskai László (1927) bíboros, nyugalmazott, vagyis kiérdemesült esztergomi-budapesti érsek is ma született, akárcsak a nyolcvanéves karnagy, a Vikár Kórus volt vezetője, Kaposvár díszpolgára, Zákányi Zsolt.

Születésnapi örömében az édesapjához, Juliohoz hasonlóan közismert szívtipró, Enrique Iglesias (1975) akár dalra is fakadhat. A leányszíveket megdobogtató, jó kiállású énekesnek csak arra kell vigyáznia, hogy a trillázás előtt kellőképpen bemelegítse hangszálait, különben úgy jár, mint néhány esztendővel ezelőtt, amikor egy színpadi produkciójával még a honi tehetségkutatók előválogatóján is megmosolyogtató perceket szerzett volna a nagyérdeműnek.

Philip Baileyről, az Earth Wind and Fire együttes 62 éves énekeséről nem találtunk ilyen ciki felvételt, igaz nagyon nem is kerestünk. Megtaláltuk viszont a „Boogie wonderland”-et 1979-ből.

Barátai és szerettei talán egy ritka lepkefaj egyik példányával vagy egy amazóniai színpompás fa virágával lepik meg ma David Attenborough-ot, a kék bolygó avatott és szakértő ismerőjét. A 87 esztendős természettudós és dokumentumfilm-rendező életműve különösen annak tükrében süvegelendő meg, hogy számos állatfajt és élőhelyet majdhogynem ő mutatott meg egyedüliként a nagyvilágnak. Képére kattintva válogathat a mester filmjei között!

david attenborough

359 évvel ezelőtt, vagyis 1654-ben ezen a napon bizonyította a Regensburgban egybegyűlt fejedelmek előtt a légüres tér létezését Otto von Guericke. A később Magdeburg polgármesterévé is választott német tudós kísérletét bizonnyal percekig tartó néma döbbenet, majd hangos ováció követte. A maga által kifejlesztett légszivattyúval ugyanis először két üreges félgömb közül kiszivattyúzta a levegőt (ezzel vákuumot hozott létre), majd a gömb két ellentétes oldalára 8-8 lovat állítva és a lovakat erőfeszítésre nógatva úgy bizonyított, hogy a 16 ló sem volt képes a két félgömböt széthúzni.

1875-ben ezen a napon érkezett meg Kaposvárra Prielle Kornélia, a Nemzeti Színház művésze. A színésznő, akinek 1846-ban Petőfi megkérte a kezét, a kaposvári műkedvelő fiatalság tagjaival együtt, a Korona fogadó termében lépett fel.

prielle kornelia

A XIX. századi díva somogyországi látogatásának valamivel több mint századik évfordulóján a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság Berzsenyi-emlékünnepséget rendezett a kaposvári városháza nagytermében. A díszülésen Németh László, Illyés Gyula és Takáts Gyula is részt vettek.

Mai összeállításunk végén jó szívvel egy esti meccset kosárlabda mérkőzést ajánl szerkesztőségünk! A KKK idegenben, Székesfehérvárott kezdi meg a menetelést a döntőbe jutásért. A meccset a KaposPont percről-percre közvetíti.

 

 

 

Címkék: lóerő, festmény, vöröskereszt, hamis, KKK, kis szines