Úgy néz ki ma is kegyes lesz hozzánk a természet, és ragyogó napsütéssel teli nap elé nézünk, melybe az időjósok szerint csak helyenként rondíthat bele  egy-egy zápor-zivatar. A néhol megélénkülő szél sem kell, hogy elsöpörje szabadtéri terveinket, hiszen a hőmérséklet már nem csökken tovább, és marad a kora nyárias meleg.  A Balaton vize eközben már 21 fokra melegedett, úgyhogy ha tehetik, csobbanjanak nagyokat!

A muravidéki asszonyok azt tanácsoljak: ezen a napon vessük el az uborkát, de arra ezért vigyázzunk, ne mezítláb dolgozzunk a földeken, mert akkor bolhás lesz a növény. Az ország más részein azonban nagyszombatot tartják a legalkalmasabb uborkavető napnak. Ki tudja kinél az igazság?

És ha már kimegyünk a szabadba, ne feledjünk el szedni egy jó nagy csokor virágot az édesanyánknak, hiszen ma van Anyák napja. Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az anyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük. Története pedig egészen az ókori Hellászig nyúlik vissza, ahol e napon vidám muzsikával és tánccal köszöntötték Rheát, az istenek szülőanyját.



Az édesanyákon kívül ma a Györgyből lett Györgyik, és a Gyöngyből lett Gyöngyik ünneplik a névnapjukat. De ne feledkezzünk meg a Gothárdokról sem. A germán eredetű név jelentése merész, erős. A történetírás szerint ezek a tulajdonságok jellemezték a név egyik leghíresebb tulajdonosát is, Szent Gotthárd bencés apátot, a középkor egyik legjelentősebb nyugat-európai szentjét. A püspököt akkora tisztelet övezte, hogy 1183-ban ciszterci szerzetesek Szentgotthárd néven monostort alapítottak Magyarországon. Nevét pedig azóta is őrzi a város.

Természetesen Kaposvár történetébe is beleivódott a mai dátum: 1445-ben ezen a napon Hédervári Lőrinc nádor jogtalan birtokfoglalás címén panaszt emelt Újlaki Miklós erdélyi vajda ellen, aki az előző évben a király nevében, de a maga számára elfoglalta a kaposvári várat. A panasz eredménytelen maradt.

1913-ban szintén ezen a napon a vármegyei közgyűlés elfogadta a kaposvári főgimnázium fenntartásáról kötött újabb szerződést, melynek értelmében a gimnáziumnak a mai Bajcsy-Zsilinszky utcában álló épülete állami tulajdonba került.

Ezen a napon alapította meg Mária Terézia magyar királynő a Magyar Királyi Szent István-rendet, ami a Habsburg Birodalom legjelentősebb kitüntetésének számított. Az elismeréssel olyan polgári és egyházi érdemeket jutalmaztak, amelyek kötődtek a Magyar Kisálysághoz. A rendet 1946-ban szüntették meg, utolsó nagymestere Horthy Miklós volt.

Ezen a napon látta meg a napvilágot Radnóti Miklós 1909-ben Budapesten. A modern magyar líra kiemelkedő alakját, eredetileg Glatter Miklós néven anyakönyvezték, és csak 1930-ban vette fel Radnót falu nevét, nagyapja iránti tiszteletből.

Ugyancsak ma ünnepelné születésnapját a Kossuth-díjas magyar író, Lázár Ervin. Meséihez az inspirációt a legtöbbször saját gyermekkorából merítette, emellett azonban újságírással is foglalkozott. Kevesen tudják róla, hogy ő alapította a Digitális Irodalmi Akadémiát, amely tagjai vállalják, hogy az interneten is elérhetővé teszik műveiket.

71 éve született a magyar Piedone, Bujtor István. Számos film- és színházi szerepe mellett ő volt Bud Spencer magyar hangja, és Ötvös Csöpi megálmodója is. A színész annyira imádta a Balatont, hogy halála után szobrot állítottak neki balatonfüredi mólónál.



A Monthy Python csapat egyik tagja, Michael Palin egészségére is ma koccinthatnak rajongói. A komikus ismertségét a Monthy Python Repülő Cirkusza hozta meg, az viszont kevésbé ismert tény, hogy mellette számos útifilmet is készített a BBC-nek, köztük Magyarországról, melyet alább meg is tekinthetnek:




Ezen a napon hunyt el a leghíresebb francia Bonaparte Napóleon, aki azonban eredetileg olasz származású volt. A képeken ugyan legtöbbször alacsonynak ábrázolták, sőt az alacsony emberek hatalmaskodó magatartását, a “Napóleon komplexust” is róla neveztek el, valójában átlagos, 170 cm magas volt. A szóbeszéd szerint mikor Olaszország királyává választották, a ceremónián kivette a koronát a pápa kezéből.


Ezen a napon indult el a leghíresebb és leghírhedtebb orosz napilap, és a szovjet kommunista párt hivatalos lapja a Pravda. 1991-ben ugyan megszűnt az újság eredeti alakja, de több utód is létrejött. Ha kíváncsi rá milyen most, vagy csak szimplán felfrissítené orosz nyelvtudását, ide kattintva elérheti az online változatot!

Természetesen a mai derűnkből sem maradhat ki egy kis zenei múltbatekintés, ezúttal egy születésnap formájában, ugyanis ma 65 éves a Black Sabbath legendás dobosa, Bill Ward. Álljon hát itt egy olyan dal a zenekartól, amelyben hangszere mellett énektudását is megcsillogtatja az angol muzsikus:



A napokban elkészítette az IBM a világ legkisebb filmjét. A speciális mikroszkóppal és stop-motion technikával rögzített animáció képein mindössze néhány tucat atomon keresztül elevenedik meg egy kisfiú története. Nézze meg, atom jól fog szórakozni:

Végezetül pedig egy igazán extravagáns frizurával búcsúzunk. Ön bevállalná?

Címkék: érdekesség, kalendárium, napi, derű, program, időjárás, kis szines