A meteorológusok szerint hivatalosan is esőmentes időre, zavartalan napsütésre számíthatunk ma és holnap és holnapután is. Ráadásul, a néha-néha megélénkülő déli szél egyre melegebb levegőt hoz térségünkbe, ezért a hőmérő higanyszála, akár a 30-ik fok magasságáig is felkúszta.

Jó hír ez mindenkinek, mégis talán a gazdálkodók örülhetnek igazán, akik munkálataikkal a márciusi rossz idő miatt, sok helyütt bő egy hónapos csúszásban voltak a megszokottakhoz képest. Áttételesen a nevük napját ma ünneplő Györgyök öröme is fakadhat ebből az okfejtésből; a görög Geórgiosz, illetve a latin Georgius magyarított alakját viselő urak neve ugyanis eredetileg földművest jelent.

A néphit a mai dátumtól számítja a jó időt, a valódi tavasz kezdetét. Ilyenkor hajtották ki az állatokat a legelőre és számos helyen hatalmas vásárt és búcsút is tartottak. Ezt a hagyományt őrzi az egyik legismertebb gyermekjáték, mondóka is. Igen, pontosan a „Süss föl nap” kezdetű …

Szent György napja van ma, vagyis a katonák, földművelők, rendőrök, cserkészek patrónusának ünnepe. A kétszázas években, Diocletianus császár uralkodásának idején élt, hite miatt vértanúvá lett, kis-ázsiai keresztény katona leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, imígyen általános jelképe lett a démonok és a gonosz legyőzőjének.

Nem véletlen, hogy 1326-ban Károly Róbert is ezt a napot választotta az ország és a lovagi erények védelmére hivatott Szent György lovagrend megalapítására. Alábbi galériánkban a sárkányt legyőző lovag ábrázolásaiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

 


Sárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent GyörgySárkányölő Szent György
Sárkányölő Szent György
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Szent György a védőszentje többek között Angliának, Portugáliának, Katalóniának, Görögországnak, Grúziának és Etiópiának, valamint Barcelona, Moszkva, Ljubljana, Genova, Ferrara és Bejrút városainak, illetve névadója Balatonszentgyörgynek.

Magyarországon 1992-től ez a nap a Rendőrség Napja is. Ilyenkor az egyenruhások – az ügyeleteseket és a járőröket kivéve - mentesülnek a munkavégzés alól, de az ügyintézés például szünetel. Az alábbi, kattintásra megnyíló galériában az ORFK kiváló fotósának, H. Szabó Sándornak az életképeiből válogattunk.


H. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételeiH. Szabó Sándor - ORFK - felvételei
H. Szabó Sándor - ORFK - felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A kiegyezés évében, április 24-én kezdődött meg Kaposváron Somogy vármegye tisztújító közgyűlése, végleg lezárva a Habsburg-önkényuralom időszakát. 1904-ben ezen a napon alakult meg a Kaposvári Katolikus Kör. A kaposvári Honvéd téren mintegy kétezer polgár részvételével megtartott alakuló gyűlésen Németh István polgármestert választották meg a kör világi elnökének. A trianoni tragédia után egy évvel, pedig szintén ezen az április napon jött létre a Donnervárosi Levente Testedző Egyesület, amely elnökének Takáts Gyula polgári iskolai tanárt, díszelnökének pedig Tankovics János nemzetgyűlési képviselőt választották meg.

A már említett lovagrend megalapításán túl a mai dátumhoz még két országos történelmi érdekesség tartozik: 1222-ben ekkor adja ki II. András az Aranybullát és 1514-ben Bakócz Tamás bíboros, esztergomi érsek is úgy gondolja, hogy ez a tavaszköszöntő nap a legmegfelelőbb arra, hogy a keresztes sereg vezérévé Dózsa Györgyöt nevezze ki.

aranybulla

Április 24-e nemcsak néprajzi és levéltári kincseit tekintve számít kifejezetten gazdag dátumnak, de honi és külföldi kiválóságok egész sora is ezen a napon jött a világra.

393 évvel ezelőtt például az angol John Graunt született, a demográfia tudományának atyja; 1880-ban, pedig a cipzár feltalálójának, Gideon Sundbacknek a szülei örülhettek. Egy évvel lép ma túl a hetedik ikszen a Brooklynban felnőtt énekesnő-színésznő, Barbra Streisand is, akinek alakításaiból/slágerlistás dalaiból, most a nyolcvanas évek egyik sokat játszott lassú nótáját a „Szerelmes asszonyt” linkeltük ide:

1920-ban ezen a napon született a „Szomszédok” Taki bácsija, vagy ha úgy tetszik, a „Tenkes kapitánya”, Zenthe Ferenc; az 1875-ös esztendő pedig az operett világának adott egy újabb magyar talentumot a „Bob herceget” is jegyző Huszka Jenő személyében.

Ma ötvenéves a hatvanegyszeres magyar- és ötszörös világválogatott labdarúgó, Détári Lajos és a 23 szál gyertya elfújása mellett, ma pezsgőzhet Muri Enikő is. Az X-Faktor második évadának 2. helyezettje és egyben legjobb női hangja a közelmúltban a somogyi megyeszékhelyen is megfordult és a KaposPont kamerája előtt beszélt arról, hogy a fiúkkal egyelőre nem foglalkozik, ám a tűzhely mellett egyre több időt tölt.

Jeles napunkon nem feledkezhetünk meg a magyar humor két, ma koccintó nagyágyújáról, Markos Györgyről és Nádas Györgyről sem. Mai összeállításunkat a két nevettető egyik legismertebb jelenetével zárjuk, és kívánunk Önöknek remekbe szabott, mosolygós szép napot!

Címkék: Markos, Streisand, Zenthe, Nádas, Détári, Szent György, sárkány, rendőr, kis szines