A képek rögzítését a gugli ugyan már 2009-ben megkezdte hazánkban, a szolgáltatást mégis Európában szinte az utolsóként nálunk vezették be. Adetvédelmi problémák voltak.

A Google autói négy évvel ezelőtt jelentek meg először a magyar utcákon, ám az akkori adatvédelmi biztos kifogásolta, hogy a képeken a járókelők arcát és az autók rendszámát is rögzítik. Jóri András azt mondta: jóllehet a cég ezeket elhomályosítja a képeken, az eredeti fotókat egy nem EU-tagországban lévő szerveren tárolja.

A fotós-videós autók akkor kivonultak Magyarországról, majd 2011-ben újra útnak indultak, azzal az ombudsmani kikötéssel, hogy a nyers felvételek semmiképpen sem kerülhetnek nyilvánosságra, és hogy a lakosságot a fotózás előtt legalább egy héttel tájékoztatni kell.

A Street View 2007-ben indult el először San Francisco, Las Vegas és Los Angeles bemutatásával; a lefedettség folyamatosan bővül.

A GSV elindulása után hamar kiderült, hogy az életszerű kukucskálás a helyi turizmusnak is kifejezetten jót tesz, hiszen a vágyott uticélról, vagy szálláshelyről, illetve ezek környékéről is valós képet ad.

Az autó egyébként megörökítette az éppen filmező munkatársunkat is. Erre a képre kattintva pedig virtuális sétát tehet a városban:

google maps

Az autóról készült felvételeket pedig alább tekintheti meg:

 

 

Címkék: maps, google, térkép, autó, kaposvár, kis szines