A Pálinka Nemzeti Tanács döntése alapján, ez évben is Gyulán rendezték meg a hétvégén az Országos Pálinka Bajnokságot, ami 10 nemzet részvételével második alkalommal emelkedett Világkupa rangra.
224 kereskedelmi, bér- és magánfőző 755 párlata vetélkedett a díjakért. A nemzetközi zsűri előzetesen 3 napon keresztül minősítette a beküldött mintákat.
A Gyenesei Pálinkárium párlatai a 36 magyar bajnoki aranyból tízet kaptak, és a 71 Világkupa aranyból tizenkettőt hoztak el. Valamennyi benevezett pálinkájuk érmes minősítést kapott.
Magyarország aranyérmes pálinkái közül a legjobb hét, champion minősítést is kapott amiből a somogyiaknak kettőt ítéltek oda, nevezetesen a cseresznyének és a Lepotica szilvának.
Mindezen túl a fődíjak közül elnyerték a "Magyarország legjobb erős kisüsti pálinkája", a "Magyarország legjobb hordóban érlelt pálinkája", a "Magyarország legjobb magánfőzőtt pálinkája", a "Világkupa legjobb erős pálinkája", a "Magyarország és a Világkupa legjobb likőrje" címeket és az előző évet megismételve újra megkapták a "Magyarország Legeredményesebb Magánfőzője" címet.
A kaposvári pálinkafőző szentély titka - az atyamesterek elmondása szerint az, hogy náluk csak a tökéletes minőségű gyümölcs lelke kerülhet a palackba; ráadásul a párlatot ők nem főzik, mert náluk a pálinka teremtődik.
A versennyel egy időben tartotta közgyűlését a Magyar Pálinka Lovagrend, amelynek Gyenesei István öt év óta tagja. A kaposvári szakembert most, a gyulai fórumon a lovagrend tanácsának tagjává választottak.
Címkék: kisüsti, Világkupa, pálinka, Gyula, Gyenesei, nemzetközi, verseny, kis szines