Elérkeztünk hát a tavasz feléhez. A kezünkbe markolt hólapátot is végre felváltotta a fagylalttölcsér tapintása. A hűsítő gombócok fogyasztásából pedig a héten sem lesz hiány, az előrejelzések igazi nyári időjárással kecsegtetnek ez elkövetkezendő napokra. A télikabátot pedig jóformán egyből pólóra cserélhetjük. Egy biztos. Ránk fért már a napsütés.

A sütkérezésben ne feledkezzünk meg a Csongorokról sem. Nevük igazi sikertörténet. Az 1990-es évek elején még csak igen ritka esetben, és főként az irodalomórákon, Vörösmarty Mihály révén találkozhattunk a török eredetű szóval, a 2000-es évekre azonban már egészen a hatvanadik helyig küzdötte fel magát a keresztnevek képzeletbeli toplistáján.

Szintén ma ünnepelhetne Katona József irodalmi remekének címszereplője és Magyarország egykori főispánja, Bánk bán is.  A sors fintora, hogy a dráma szerzője is e napon hunyt el, 1830-ban. Mint ismert, Katona egy 1824-ben meghirdetett pályázatra készítette művét, onnan azonban semmilyen visszajelzést  nem kapott. Az 5 szakaszos dráma megjelenéséig így további 5 évet kellett várnia. Ma azonban már könnyebben írhatunk bestsellert. Az elektronikus könyvek, könyvolvasók terjedésével háttérbe szorult a kiadók szerepe, így egy kis önmenedzseléssel és, persze, jó írói vénával rövid időn belül akár a toplisták élén találhatjuk magunkat.

Ha már áteveztünk az irodalom óceánjára, szintén ezen a napon vesztette életét Somogy szülötte, a költő és műfordító Kozma Andor. Neki köszönhetjük például, hogy magyarul olvashatjuk Goethe remekét, a Faustot. A századeleji konzervatív irodalom egyik fő képviselőjének számított, állandó munkatársa volt a Pesti Hírlapnak, a Nemzetnek, az Újságnak és a Borsszem Jankónak.

1873-ban ezen a napon a király nagybátyja, személyesen Albrecht főherceg vezényelte a kaposvári 44-es gyalogezredet a bécsi hadiszemlén, mely olyannyira jól sikerült, hogy I. Ferenc József „legmagasabb megelégedését” nyilvánította az ezred teljesítménye felett.

gyalogezred


Igazi fordulópontot jelentett április 16. Kaposvár életében, ugyanis ekkor fogadta el a városi közgyűlés Kaposvár utcakövezésének végleges tervezetét 1914-ben. A Magyar Aszfalt Részvénytársaság pedig ekkor kezdte meg a belvárosi utcák aszfaltozását is. 

A rockzene történetében is nyomot hagyott ez a nap. Ugyanis 1971 április 16-án jelentette meg legelső önálló kiadású kislemezét, a “Brown Sugar”-t  a  The Rolling Stones. Azóta sem álltak meg,  még ma is készülnek az újabb dalok. Amikor pedig turnézni indulnak, a világ bármely pontján garantált a teltház. Sorra készülő albumaik pedig rendre az amerikai Billboard 200 slágerlista első öt helyezettje között végzik. A zenekar tagjai azonban nem csak gyártják, hanem meg is élik a rock’n’rollt. Mick Jaggert például igazi nőfalőként tartják számon, becslések szerint négyezernél is több nőt vitt ágyba a koncerteket követő orgiákon, sok lányrajongónak feledhetetlen pillanatot szerezve ezzel.



Az ugyancsak nagy nőcsábászként emlegetett Charlie Chaplin ma lenne 124 éves. A némafilm és a komédia koronázatlan királya kora  polihisztorának számított, filmjeiben nem csak főszereplő volt, hanem ő írta, rendezte és szerezte azok zenéit, és a produceri feladatoktól sem rettent meg.  Úgy vélte, kora egyik legnagyobb vívmánya, a hangosfilm veszélyezteti a komikumot, ezért nem is lesz sikere. Tévedett. 1936-ban végül ő is beadta a derekát, és halandzsa nyelven megszólalt a mozivásznon.  Chaplin rajongótábora mellett vagyona is folyamatosan duzzadt. 1917-ben például ő volt az első színész, aki egymillió dolláros szerződést kötött a First National vállalattal. Népszerűségére az FBI is felfigyelt, és baloldali nézetei miatt száműzték az USA-ból. Chaplin nevéhez fűződik állítólag az első szereposztó dívány bevezetése is, melyen a fiatal színésznőket castingolta. A szóbeszéd szerint a komikus rávette a lányokat, hogy meztelenre vetkőzzenek előtte, majd megdobálta őket tortával.


Ma már ugyan egy letűnt korszak eszközének számít, de gondolta volna, hogy tegnap ünnepelte 57. születésnapját a VHS, azaz a szinte minden háztartásban fellelhető videómagnó? Ennek ősét, az Amper VRX-1000 lejátszót 57 évvel ezelőtt mutatták be az amerikai rádiós és televíziós műsorszolgáltatók vásárán, ahonnan megkezdte világhódító körútját. Ki ne emlékezne még a a 80-as évek VHS-korszakának meghatározó magyar csodavívmányára,  a hangalámondásos, kéz alatt és vásárokban terjedő, monoton, kalózszinkronos akciófilmekre. Ha egy kis nosztalgiára vágyik, tekintse meg az alábbi videót:



Ezen a napon kezdte meg holdbeli küldetését 1972-ben az Apollo 16 űrhajó, mely korántsem ment zökkenőmentesen. Műszaki hiba miatt először lefújták az űrhajósok holdraszállását, és csak 6 és fél óra múlva landolhattak a bolygó felszínén. Az asztronauták vulkanikus anyagok után kutattak, de csak a szokásos breccsa kőzettel találkoztak. Végül április 27-én tértek vissza a Földre.


Végezetül pedig joggal választhatjuk a nap legmeglepőbb, ugyanakkor legkreatívabb ruhadarabjának, a hétvégi MTV Movie Awards egyik résztvevője, Hana Mae Lee ünnepi ruhakölteményét, pontosabban annak csúcsdíszét, az elnyomott cigarettacsikket formázó kalapot.

cigisapka

Napi derű: Napsütés, rock’,n’roll és szórakoztató monotónia

 

Csongorok a toppon. Charlie Chaplin és a szereposztó dívány. Akciós akciófilmek a rendszerváltás előtt. Induljon vidáman a reggel!

 

Elérkeztünk hát a tavasz feléhez. A kezünkbe markolt hólapátot is végre felváltotta a fagylalttölcsér tapintása. A hűsítő gombócok fogyasztásából pedig a héten sem lesz hiány, az előrejelzések igazi nyári időjárással kecsegtetnek ez elkövetkezendő napokra. A télikabátot pedig jóformán egyből pólóra cserélhetjük. Egy biztos. Ránk fért már a napsütés.

 

A sütkérezésben ne feledkezzünk meg a Csongorokról sem. Nevük igazi sikertörténet. Az 1990-es évek elején még csak igen ritka esetben, és főként az irodalom órákon, Vörösmarty Mihály révén találkozhattunk a török eredetű szóval, a 2000-es évekre azonban már egészen a hatvanadik helyig küzdötte fel magát a keresztnevek képzeletbeli toplistáján.

 

Szintén ma ünnepelhetne Katona József irodalmi remekének címszereplője, és Magyarország egykori főispánja, Bánk bán is. A sors fintora, hogy a dráma szerzője is e napon hunyt el, 1830-ban. Mint ismert Katona egy 1824-ben meghirdetett pályázatra készítette művét, onnan azonban semmilyen visszajelzést nem kapott. Az 5 szakaszos dráma megjelenéséig így további5 évet kellett várnia. Ma azonban már könnyebben írhatunk bestsellert. Az elektronikus könyvek, könyvolvasók terjedésével háttérbe szorult a kiadók szerepe, és egy kis önmenedzseléssel, és persze jó írói vénával rövid időn belül akár a toplisták élén is találhatjuk magunkat.

 

Ha már áteveztünk az irodalom óceánjára, szintén ezen a napon vesztette életét Somogy szülötte, a költő és műfordító Kozma Andor. Neki köszönhetjük például, hogy magyarul olvashatjuk Goethe remekét, a Faustot. A század eleji konzervatív irodalom egyik fő képviselőjének számított, állandó munkatársa volt a Pesti Hírlapnak, a Nemzetnek, az Újságnak és a Brosszem Jankónak.

 

1873-ban ezen a napon a király nagybátyja, személyesen Albrecht főherceg, vezényelte a kaposvári 44-es gyalogezredet a bécsi hadiszemlén, mely olyannyira jól sikerült, hogy I. Ferenc József „legmagasabb megelégedését” nyilvánította az ezred teljesítménye felett.

 

Igazi fordulópontot jelentett április 16. Kaposvár életében ugyanis ekkor fogadta el a városi közgyűlés Kaposvár utcakövezésének végleges tervezetét 1914-ben. A Magyar Aszfalt Részvénytársaság pedig ekkor kezdte meg a belvárosi utcák aszfaltozását is.

 

A rockzene történetében is nyomot hagyott ez a nap. Ugyanis 1971 április 16-án jelentette meg legelső önálló kiadású kislemezét, a “Brown Sugar”-t a The Rolling Stones. Azóta sem álltak meg, még ma is készülnek az újabb dalok. Amikor pedig turnézni indulnak, a világ bármely pontján garantált a teltház. Sorra készülő albumaik pedig rendre az amerikai Billboard 200 slágerlista első öt helyezettje között végzik. A zenekar tagjai azonban nem csak gyártják, hanem meg is élik a rock’n’rollt. Mick Jaggert például igazi nőfalőként tartják számon, becslések szerint négyezernél is több nőt vitt ágyba a koncerteket követő orgiákon, sok lányrajongónak feledhetetlen pillanatot szerezve ezzel.

 

Az ugyancsak nagy nőcsábászként emlegetett Charlie Chaplin ma lenne 124 éves. A némafilm és a komédia koronázatlan királya kora polihisztorának számított, filmjeiben nem csak főszereplő volt, hanem ő írta, rendezte, és szerezte azok zenéit, és a produceri feladatoktól sem rettent meg. Úgy vélte kora egyik legnagyobb vívmánya, a hangosfilm veszélyezteti a komikumot, ezért nem is lesz sikere. Tévedett. Végül pedig 1936 ő is beadta a derekát és halandzsa nyelven megszólalt a mozivásznon. Chaplin népszerűsége, mellett vagyona is folyamatosan duzzadt. 1917-ben például ő volt az első színész aki egymillió dolláros szerződést kötött a First National vállalattal. A népszerűségére az FBI is felfigyelt, és baloldali nézetei miatt száműzték az USA-ból. Chaplin nevéhez fűződik állítólag az első szereposztó dívány bevezetése is, melyen a fiatal színésznőket castingolta. A szóbeszéd szerint a komikus rávette a lányokat, hogy meztelenre vetkőzzenek előtte, majd megdobálta őket tortával.

 

Ma már ugyan egy letűnt korszak eszközének számít, de gondolta volna, hogy tegnap ünnepelte 57-ik születésnapját a VHS, azaz a szinte minden háztartásban fellelhető videómagnó? Ennek ősét, az Amper VRX-1000 lejátszót 57 évvel ezelőtt mutatták be az amerikai rádiós és televíziós műsorszolgáltatók vásárán, ahonnan megkezdte világhódító körűtját. Ki ne emlékezne még a a 80-as évek VHS-korszakának meghatározó magyar csodavívmányára, a hangalámondásos, kéz alatt és vásárokban terjedő, monoton, kalózszinkronos akciófilmekre. Ha egy kis nosztalgiára vágyik, tekintse meg az alábbi videót:

 

http://www.youtube.com/watch?v=RwpXFT0_Cc4

 

Ezen a napon kezdte meg holdbeli küldetését 1972-ben az Apollo 16 űrhajó, mely korántsem ment zökkenőmentesen. Műszaki hiba miatt először lefújták az úrhajósok holdraszállását, és csak 6 és fél óra múlva landolhattak a bolygó felszínén. Az asztronauták vulkanikus anyagok után kutattak, de csak a szokásos breccsa kőzettel találkozta. Végül április 27-én tértek vissza a Földre.

 

Végezetül pedig joggal választhatjuk a nap legmeglepőbb, ugyanakkor legkreatívabb ruhadarabjának, a hétvégi MTV Movie Awards egyik résztvevőjének, Hana Mae Lee-nek ünnepi ruhakölteményének csúcsdíszét. az elnyomott cigarettacsikket formázó kalapot.

Címkék: mick jagger, ezred, gyalog, derű, napi, kis szines