Névnapi köszöntésben és napfényben ugyancsak bővelkedő nap lehet a mai. S, bár az időjósok levelibékái azt brekegik, hogy a ragyogó napsütés mellett, helyenként megnövekedhet a gomolyfelhőzet is, ez ne szegje sem a Tiborok, sem a panaszos Tiborcok kedvét! Névnapi gratulációból ugyanis záportól és zivatartól függetlenül is kijár nekik ma.

A tavaszban az is jó, hogy keresztnévtől, kortól és nemtől, világnézeti, vagy politikai pártállástól függetlenül lehet neki örülni. Tegyük ezt mi is, még akkor is, ha gyakorta elkél még a széldzseki, vagy a kapucnis felső. Ezekre ma is szükség lehet, kiváltképp akkor, ha közvetlenül a szabadban tapasztalnák meg a rügyfakadás csodáit.

Ami a lélek természetes kényeztetését illeti, Somogy amúgy is bőkezű. Az alábbi, Balatonfenyves-Balatonmáriafürdő magasságába készített képeket például a KaposPont egy olvasója osztotta meg velünk.

balaton_02

balaton_01

Bizonnyal sokan keresik fel ma a megye megpezsdült és ilyenkor kiváló horgászzsákmánnyal kecsegtető vizeit is. A gyakorlottabbak bizonnyal Töröcskére igyekeznek, az évadnyitó horgászversenyre, míg mások inkább a bővizű csatornák, vagy a Balaton partján próbálnak szerencsét. Azonban míg a pecások szezonja még csak most kezdődik, a medvehagyma gyűjtésére talán ma van az utolsó alkalmas hétvége. Persze a mérték az érték ez esetben is, kaszálni és mázsaszámra elhordani ugyanis nem lehet az erdő kincsét.

Somogyvámoson pedig tavaszköszöntő „Tehénkihajtó Fesztivál” lesz. Stábunk is megnézi és ígérjük, este meg is mutatjuk, mit láttunk!

1849. 04. 14.: A magyar országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását, és Kossuth Lajost kormányzóvá választotta.

1921-ben Gróf Bethlen István ezen a napon alakított kormányt, amelynek egy évtizeden át miniszterelnöke is volt.

Évfordulókban tájékozottabb olvasóink bizonyára felrónák, ha nem jegyeznénk meg, hogy a 1912-ben ezen a napon süllyedt el a Titanic. Ám, azt vajon tudják-e, hogy a Vöröskereszt adatai szerint, a jéghegynek ütköző luxushajónak kaposvári utasai is voltak. A házaspár hölgy tagját, aki férjével ellentétben túlélte a katasztrófát viszont egy év múlva sem sikerült megtalálni Somogyban, bár szerették volna neki kifizetni a kártérítést.

Ma született 127 éve, 1886-ban Tóth Árpád és ma 63 éves Esterházy Péter. A magyar kortárs írónál öt esztendővel idősebb az ismert amerikai nevettető Steve Martin, aki akár a vele hajszálra egyidős Ritchie Blackmore-ral a Deep Purple gitárosával is koccinthatna.

Ezen a napon lenne 101 esztendős Robert Doisneau francia fotóművész is, aki az utcai fotózás egyik jeles képviselője. Leginkább múló, ám annál emberibb pillanatokat kapott.

Egy csokorra való kedves képét mi is összegyűjtöttük; kattintson és nézze meg a galériát!

 


Robert DoisneauRobert DoisneauRobert DoisneauRobert DoisneauRobert DoisneauRobert DoisneauRobert DoisneauRobert DoisneauRobert Doisneau
Robert Doisneau
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Thomas Edison 1894-ben április 14-ét tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy nyilvánosan bemutassa azt a faládát, amibe a kinetoszkópot, vagyis a mozgó képet vetítő szerkezetét építette.

A képre kattintva, belekukkanthat a szerkezetbe és megnézheti, hogyan működött!

kinetoszkop

Marie és Pierre Curie 111 éve ezen a napon izolálta először a rádiumot, egy évvel korábban, pedig Dr. Harry Plotz felfedezte a tífusz elleni vakcinát. S, ha továbbra is az egyesekkel operálunk, akkor az is idekívánkozik, hogy 11 esztendővel ezelőtt, ilyenkor indult el az akkor még a „who is who”, vagyis a ki kicsoda elvén működő magyar kapcsolati portál. Az angol kezdőbetűk alapján megismert közösségi oldal később egy „i” (internet) betűvel bővült és így iwiw lett belőle.

Értelemszerűen a tengerentúli közösségi fórumon építgeti kapcsolatait Stephen Hawking, a 71 éves, tolószékhez kötött elméleti fizikus. A kortárs zseni legutóbb - tegnap - Los Angelesben beszélt arról, hogy szerinte az emberiség nem éli túl a következő ezer évet, ha nem menekül el időben törékeny bolygónkról. Mértékadó véleményét ugyan számos dologgal alátámasztotta, talán csak egy dolgot nem vett figyelembe. Lehet, hogy nem ismeri a modást, mely szerint "sok jó ember, kis helyen is elfér"? Pedig ezt az örök igazságot bizonyítja egy tegnapi, az országos bulvármédiát hamar megjárt sajtóhír is: tizenheten utaztak egy Szegedre tartó hatszemélyes kisbuszban, közöttük két körözött bűnöző...

Címkék: deű, névnap, múlt, tudomány, napi, születésnap, kis szines