Mottó:
„A boldogsághoz nem vezet út.

Az út maga a boldogság.”
(Buddha)

rügy


Új nap virradt ránk. Hogy mitől lehet jó? Bármitől. És mitől lehet rossz? Bármitől. (Az első esetben: ha akarjuk. A másodikban: ha hagyjuk.) Kezdjük emelkedetten a napot, mégiscsak a költészeté idehaza, s vegyük példának József Attila sorait (lévén az ő születésnapja): „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat.” Vagyis: zuhanyozzatok
kettesben!


Jó hír: már-már csupa tavasz lesz, hosszabb időszakokra kisüt a nap az ígéret szerint, akár 17 fokot is mérhetünk, pattannak a rügyek, mint a ping-pong labda. Szent György, avagy Szelek havának 11. napján Isten éltesse a Leókat és a Szaniszlókat! Oroszlánszerű Leóról mindenekelőtt a mi Szilárdunk jut eszünkbe, az ő nukleáris láncreakció elmélete a Manhattan-tervvel egyetemben. 1964. óta ünnepeljük ezen a napon a költészetet, ma például Kaposváron versünnep lesz már délelőttől kvízjátékkal, zenével.


És, hogy a 48-ból se engedjünk (legyen bennünk ennyi virtus!), emlékezzünk meg az első magyar felelős kormány hivatalba lépéséről, Batthyányval, Széchenyivel és Kossuthtal. És, ha már magyarság, el ne feledkezzünk őróla, aki Közép-Ázsiába indult, és fáradhatatlanul kereste a magyarok őseit, megalkotta a tibeti szótárt, tanulmányozta a buddhizmust (ugye, a mottó!): 171 éve hunyt el Darjeelingben Kőrösi Csoma Sándor magyar orientalista és világutazó (1842.) Az első olimpiai aranyérmünk megszerzése se smafu: 1896-ban ezen a napon nyerte Hajós Alfréd a 100 méteres gyorsúszásban. (Ezzel együtt eddig 167 van, s Magyarország a legeredményesebb olyan nemzet, amelyik még nem rendezhetett olimpiát.)


Ha már említettük Attilát, jöjjön Sándor és Mór is (petőfileg és jókailag) – pontosabban az ő egykori pápai osztálytársuk, aki ezen a napon hunyt el Kaposváron 1916-ban. Roboz István költő, újságíró 1866-ban alapította a Somogy című lapot, amelyet haláláig szerkesztett. Egy kaposvári évforduló: 1910-ben ezen a napon kezdődött meg a kaposvári Szent Imre-templom építése, amely a kaposvári főgimnázium kápolnájaként működött kezdetben.

A nap csúcshírei ezúttal: „Mi is ufók vagyunk!”; „Bálint Toncsi kislányát gyámhivatal felügyeli”; és az extra: „Villantás a Címlaplányban – Az első fotózáson Fruzsi nem bírta az overálban tartani a melleit, Szandra pedig az ózonrétegről mondott vicceseket.” Vidám elfoglaltság lehet ufóként a gyámhivatalban fotózni rakoncátlan ciciket. Végül a tudomány híreiből egy csemege: „Vécében is ketyerézik a magyar”. Ebből felvilágosulhatunk, hogy a hazai okostelefon-tulajdonosok negyede amellékhelyiségben is nyomkodja – mármint a készülékét. Egyszóval, csupa móka és kacagás vár ránk ma, arról nem is szólva, hogy az energiacellával dinamikus növekedési pályára állunk mind, a világgazdaságot meg cuzammen a sárga irigység eheti.

Címkék: költészetnapi, ketyerészés, rüggypattanásos, napi derű, lesz, kis szines