Az esőzés megszűnését követően a megye vízfolyásai mindenütt tetőztek. A Rinya patak kritikus szakaszain a homokzsákokból épített gát néhány helyen átázott és szivárgott a reggeli órákban. A szivárgást a helyszínre riasztott tűzoltók megszüntették, az átfolyt vizet pedig átszivattyúzták a védett területről. Összességében az előzetes védelmi intézkedések megfelelőnek bizonyultak.

A megyénkben található magas partfalak mentén földcsúszások következtek be az elmúlt napokban Kaposváron, Fonyódon és Cserénfán. A katasztrófavédelem soron kívüli helyszíni szemlét kezdeményezett az érintett területeken, amelybe a további intézkedések meghozatala érdekében geológus szakértő bevonása is megtörtént. A tűzoltók elsődleges beavatkozásaik során eltávolították a veszélyesen megdőlt fákat a felázott és megcsúszott partfalakról, lezárták a veszélyeztetett területeket.

kráter

Fonóban egy családi ház alatt levő pince beomlott, amelynek következtében ledőlt az épület tűzfala. A ház lakhatatlanná vált. Egy idős embert rokonoknál helyeztek el.

A területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségek közreműködtek a kéresetek során lakhatatlanná vált épületekből kiköltözni kényszerülő lakók elhelyezésében.

A megye tűzoltó egységei és önkéntes tűzoltó egyesületei Babócsa, Bábonymegyer, Balatonlelle, Fonó, Nagybajom és Nagyszakácsi településeken avatkoztak be pincékben és épületek közelében felgyülemlett belvíz elhárításában.



Címkék: esőzés, egységei, partfalak, megcsúszott, megye, tűzoltó, kis szines