Tíz év alatt 261 ezerrel kevesebben lettünk Magyarországon. Napjainkban alig több mint 9.9 milliónyian vagyunk. Somogyban is ugyanez a csökkenés tapasztalható. A statisztikai hivatal a napokban tette közzé a 2011-es népszámlálás részletes adatait.

- Bocsi zavarok? Szerinted? - Sokaknak tették fel ezt a kérdést 2011 októberében. A legtöbben ugyanis számlálóbiztos segítségével töltötték ki a kérdőíveket.

A teljes feldolgozás eredményét most, 17 hónapos munka után tették közzé. Somogy lakossága 10 év alatt több mint 19 ezer emberrel, több mint 5 százalékkal csökkent. A szakemberek szerint ennek oka, hogy kevesebben születtek, mint amennyien meghaltak.

A házastársak, illetve élettársi kapcsolatok száma is csökkent csaknem 10 százalékkal 2001 óta. Nőtt viszont a gyermekét egyedül nevelő szülők száma a korábbi népszámláláshoz képest. A kevesebb családszám gazdasági okokra vezethető vissza a szociológus szerint.  

- A karrierépítés miatt kitolódik a házasodás száma, tehát ezzel nő az együttélések száma, a másik oka pedig kulturális. A rendszerváltozás után folyamatosan figyelemmel lehetett követni, hogyha nem is nagy százalékban, de változott a házasságok száma, annak kárára, tehát csökkent és az élettársi kapcsolatok száma növekedett - mondta a szociológus, Szabó János.

A megyeszékhely, illetve a városok lakossága is 2 és fél, 2 és fél ezer emberrel csökkent. A legnagyobb változás a falvakban történt. Az elmúlt tíz év alatt 14 és fél ezer ember költözött el a kistelepülésekről Somogyban. Ez a folyamat azonban a rendszerváltás előtt és azt követően indult el.  

- Ez a szocialista iparosítás, amikor a falusi embereket arra ösztönözték, hogy a városba költözzenek be - mondta a megyei önkormányzat főáépítésze, Fábián Éva.

A csökkenő népességszámon belül egyre kevesebb a magyar, míg többen a nemzetiséginek vallók száma a megyében. Magyarnak már csak 265 ezren vallották magukat. 71 százalékkal többen mondták magukról, hogy romák, mint 2001-ben és a német nemzetiségiek száma is megháromszorozódott. A megyében 18 féle nemzetiséget regisztráltak a népszámlálás alatt.

Címkék: öregedés, népesség, lakosság, csökken, kis szines, Somogy