11:30

Baleset-megelőzési tanácsok a viharos szélben közlekedőknek - a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye:

Somogy megyében a mai napon a közúti közlekedésben résztvevőket ez idáig az időjárással kapcsolatban nem érte káresemény.

Azonban jelenleg a legtöbb problémát a többnyire változó tapadó-képességgel rendelkező útburkolat, valamint a fokozott erősségű fagyos szél okozza. Ezért lényeges, hogy minden járművezető továbbra is téli gumiabroncsok használatával, az időjárási viszonyoknak megfelelően válassza meg sebességét a közlekedéskor! A viharos erejű szélnél a fás, kanyargós területen különösen indokolt a lassú haladás és a megszokottnál nagyobb figyelem, ugyanis bármelyik kanyarban feltűnhet váratlanul az autó előtt egy kidőlt fa, vagy egyéb akadály.

A kerékpárosok figyelmét felhívjuk, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, hiszen az oldalszél miatt a kerékpár könnyen felborulhat, ha egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette. A tehergépkocsi-vezetők ügyeljenek a szél miatt a rakomány biztonságos
elhelyezésére (a jármű adottságaihoz mérten a súlypont helyes megválasztása) és biztonságos rögzítésére.

Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata ebben a kritikusabb időszakban is!

8:20

A koponyeg.hu időjárásjelentő portál szerint ma térségünkben változóan felhős-napos, száraz idő várható, míg keleten eleinte még előfordulhat havazás, hózápor - később itt is csökken a felhőzet. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, északi szél, mely északkeleten hófúvást okozhat. +5 fok körüli értékeket mérhetünk általában.

A Magyar Távirati Iroda tudósításában azt írja: korábban péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Most ezt mind a viharos szélre, mind a hófúvásra vonatkozóan elsőfokúra mérsékelték. Így már valamennyi érintett területeken csak citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetések, illetve riasztások vannak érvényben.

A Balatonnál viszont, akár 90 kilométer/óránál nagyobb széllökések is lehetnek.

A meteorológiai szolgálat egész napra szóló figyelmeztetése szerint a viharos szél miatt jelenleg tizenhárom megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénen és Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyében, továbbá a főváros területén várható hófúvás miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

Figyeljék a KaposPontot, ha változás lesz, megírjuk!

Címkék: lökés, figyelmeztetés, riasztás, szél, , Somogy, kis szines