Péntek éjfélig: a Dunántúlon, majd a középső megyékben és éjjel már északkeleten is több helyen viharos lökések (60-85 km/h) kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel egy-egy 90 km/h körüli lökés is lehet. (A Balatonnál és a Dunántúli-középhegység magasabb részein az említett értékeknél erősebb szél is lehet.) Péntek délutántól veszít erejéből a légmozgás.

Ma a csapadék (eső) mennyisége a Dunántúlon és a középső országrészben összességében több helyen is elérheti a 20 mm-t, majd nyugat felől gyengül a csapadékintenzitás.

Estétől előbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegő, a hőmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, várhatóan délkeleten marad 0 fok felett. Péntek napközben északkeleten maradhat fagypont körül a levegő hőmérséklete. Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest és a középső megyékben, éjjel ill. hajnaltól északkeleten is, az eső, havas esőbe, havazásba vált (nedves, tapadó hó is valószínű).

A lehulló csapadék mennyisége csütörtökön a Dunántúlon és a középső országrészben több helyen is elérheti a 20 millimétert.

Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében az eső havas esőbe, havazásba vált. Ezután viszont jobbára megszűnik a csapadék, és csak helyenként hullhat, várhatóan legfeljebb 2 centiméteres hó. A kevés havat ugyanakkor viharos szél hordhatja - hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Csütörtökre az erős széllökések miatt 11 megyére, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. E szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében, valamint a fővárosban a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát.

Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyére, valamint Budapestre a gyenge hófúvás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.


A jelenlegi előrejelzés szerint pénteken az ország északkeleti csücskében erős hófúvás is várható. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére péntekre már másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat – olvasható az MTI beszámolójában.

Az előrejelzések szerint pénteken több országrészben is hófúvásokra lehet számítani, a közutasok arra kéri a járművezetőket, hogy az érintett területen senki ne induljon majd útnak!

Forrás: met.hu. mti

Címkék: csaőadék, viharós, ítéletidő, miatt, figyelmeztetés, szél, Somogy, egészségügyi anyagok