A tömeg órákkal a szertartás kezdete előtt megindult. A római metró fél hatos indulásakor már emberáradat várakozott az állomásokon, hogy eljusson a Szent Péter térhez közeli megállóba. A felszíni tömegközlekedést és az autósforgalmat a Vatikán környékén teljesen leállították, csak gyalogosan lehetett megközelíteni a pápai államot.

"Végre esernyő nélkül látjuk a pápát!" - mondták a napsütésben a Szent Péter tér felé siető emberek, akik a pápává választás estéjén esőben ünnepelték Ferencet. "Az egész világ ezt az eseményt követi, nem hiányozhattunk!" - mondták mások az MTI-nek.

Sokan hangoztatták, hogy a Szent Péter téren voltak XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor és beiktatásakor is, az idősebbek II. János Pál 1978-as beiktatásán is részt vettek, sőt VI. Pál 1963-as beiktatásán is.

"Ferenc pápa más mint elődei, új egyházat képvisel!" - ismételték a rómaiak.

A Szent Péter térnél már reggel fél hét, a tér megnyitása előtt sorokban álltak olaszok és külföldiek. Elsők között érkeztek meg a Szent Egyed közösség és a Comunione e Liberazione katolikus mozgalom tagjai. Több transzparenst látni a Szent Péter-bazilika előtt, egyik a jezsuitákat élteti, egy másik Ferenc pápát, olyan feliratokkal, mint "Ferenc veled vagyunk!".

A tömegben látni argentin, olasz, vatikáni, magyar, lengyel, brazil, amerikai és még angolai zászlót is.

A tömeget csoportokban engedték be a Vatikán és az Angyalvár közötti sugárútra az erre az alkalomra felállított kapuknál álló rendőrök. A tér közelében fémdetektorral ellenőrizték az érkezőket.

A hangulat nyugodt. A hívők csendben imádkoznak.

A szabadtéri oltár két oldalán már elfoglalta helyét a több mint 130 állami és egyházi delegáció is.

Ferenc pápa a beiktatása előtt telefonon jelentkezett be a Buenos Aires-i Plaza de Mayo téren, ahol az ottani székesegyház előtt óriásvásznakon közvetítik majd egyenesben a misét.

"Együtt haladjunk! Vigyázzunk egymásra! Az Úr jó és mindig megbocsát! Ne féljetek!" - mondta II. János Pál beiktatási beszédének ismert mondatát idézve. Ferenc pápa arra kérte az argentinokat, hogy ne feledjék el "öreg püspöküket".

A pápa 8 óra 50 perckor hagyta el vatikáni szálláshelyét, a Szent Márta-házat, és nyitott terepjáróval körbejárta a Szent Péter teret. Ez az első alkalom, hogy az egyházfő beiktatása a hívők köszöntésével kezdődött. Ezután a pápa a bazilika főoltárához megy, ahol a szertartás kezdődik. Onnan a bíborosokkal és a pátriárkákkal visszatér a Szent Péter térre, ahol a bazilika előtti szabadtéri oltárnál koncelebrál misét.

A téren álló négy óriásvásznon közvetítik a bazilikában zajló szertartást.

A pápa "nagyszabású, de egyszerű" szentmisét szeretne - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az olasz sajtó szerint beiktatási beszédében Ferenc pápa a "nyitott egyházról" fog beszélni.

(mti)

Címkék: Vatikán, imádság, egyházfő, Róma, tömeg, mise, pápa, kis szines