Nagy Csaba, a város fideszes alpolgármestere szerdán a Janus Pannonius utcai lakatfalnál tartott sajtótájékoztatón azt mondta: szeretnék, ha a hallgatók a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály műszaki karának honlapján olvasható pályázaton való részvétellel közreműködnének Pécs ezen jelképének megőrzésében.


Hozzátette: az acélból készülő lakatfal leendő helyszínére, elhelyezésének módjára és külsejére vonatkozó ötlettervek leadási határideje április 8., a győztes elképzelést egy vasipari cég valósítja meg saját költségén, az átadási ünnepség júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején lesz.


A pécsi lakatolás eredetére az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született. Az egyik szerint először egy kollégista fiatalember tett lakatot a rácsra, mások úgy vélik, e szokás kialakulását a szerelem motiválta: a függőzárak elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak.


Az biztos, hogy mára szerelmespárok, turisták tízezrei fejezték ki ezzel a városhoz vagy egymáshoz való kötődésüket. A különböző színű és alakú, esetenként monogramokkal, kisebb ábrákkal ellátott függőzárak tömege a megyeszékhely egyik látványossága lett és bekerült több Pécsről szóló idegenforgalmi kiadványba.


Nagy Csaba a lakatfal fejlesztésének szükségességét azzal indokolta, hogy a lakatok száma évente mintegy ötezerrel nő, s már az az új rács is megtelt függőzárakkal, amelyet a régihez építettek 2010-ben a pécsi görög kisebbség és egy vállalkozás adományából.


Bachmann Bálint, a pécsi egyetem műszaki karának dékánja örömének adott hangot, hogy Pécs igényt tart a diákok tudására, egyben reményét fejezte ki: a hallgatói pályázat csak a kezdet a város és az egyetem műszaki típusú, Pécs fejlődését szolgáló közös munkájában.
Csaba Ders, Pécs főépítésze azt jegyezte meg, hogy a pályázat jó példa a város, az egyetem és a magánszektor együttműködésére, s rávilágít arra, milyen lehetőségei, belső potenciálja van Pécsnek.

Forrás: MTI

Címkék: pályázhatnak, szerelmespár, Pécsen, lakatfal, turisták, kis szines