A Magyar Távirati Iroda tudósításában a "The FASEB Journal" című tudományos folyóirat márciusi számában közölt tanulmány eredményeit ismertetei. Ezek azt sugallják, hogy a terhes nők által fogyasztott egészségtelen ételek változást okoznak a magzati agy opioid jelátviteli útvonalának fejlődésében. Az elváltozás hatására a babák kevésbé érzékenyek a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztásakor felszabaduló opioidokra. Ezek a gyerekek a silány ételekkel szembeni nagyobb "tűrőképességgel" jönnek a világra és többet kell enniük a tápanyagban szegény ételekből ahhoz, hogy elérjék azt a bizonyos "jóleső" érzést.  

"Ezen kutatás eredményei segítenek abban, hogy jobb információkat adhassunk a várandós nőknek azon hosszú távú hatásról, amelyet étrendjük a gyermekük életfogytig tartó ételpreferenciájára és az esetleges anyagcsere problémák kockázatára gyakorol" - húzta alá Beverly Muhlhausler, az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatója. - Remélhetőleg mindez arra ösztönzi az anyákat, hogy olyan egészséges étrendet válasszanak maguknak, amelytől a gyermekük is egészségesebb lesz."

Muhlhausler és kollégái két csoport nősténypatkány kölykein végzett vizsgálatokat. Az anyaállatok egy részét normális patkányeledellel, míg a másik csoport egyedeit silány tápanyagú, emberi ételekkel etették a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Elválasztásuk után a kölykök minden nap receptorblokkoló injekciót kaptak, amely gátolta az opioid-jelátvitelt. Ennek blokkolása csökkenti a zsír- és a cukorbevitelt azáltal, hogy megakadályozza a dopamin felszabadulást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a receptorblokkoló kevésbé bizonyult hatékonynak a zsír- és a cukorfogyasztás visszaszorításában azon kölyköknél, amelyeknek anyját silány ételekkel etették. Mindez azt sugallja, hogy ezen kölykök opioid jelátviteli útvonala kevésbé volt érzékeny, mint azon társaiké, amelyeknek anyját hagyományos patkányeledellel etették - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

"Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy az egészségtelen tömegételektől való függőség valódi addikciót jelent" - húzta alá Gerald Weissmann a folyóirat vezető szerkesztője. - A silány étel ugyanolyan kémiai folyamatot indít a testben, mint az ópium, a morfium és a heroin. Szomorú ezt kimondani, de az anya terhesség alatti egészségtelen táplálkozása függővé teszi a gyermeket a silány ételektől."

Címkék: silány, anyaméh, magzat, függőség, étel, terhes, kis szines