Az emlékfutás résztvevői arra az egyedülálló dologra vállalkoztak, hogy – a Don menti harcok befejeződésének 70. évfordulója alkalmából – csaknem 620 kilométert futnak 19 nap alatt, hogy felhívják a figyelmet Somogy megye és hazánk II. világháborús áldozataira. A sporteseménnyel tisztelegnek azok előtt a katonák előtt, akik abban a tudatban vesztették életüket, hogy hazájukat védik. Az emléktúra résztvevői útjuk során fejet hajtanak és koszorút helyeznek el az útvonalon lévő magyar katonai síroknál, emlékhelyeknél. Az emlékút egyik kiemelt célpontja a rudkinoi központi temető, ahol több mint 20 000 magyar katona nyugszik. A kölcsönösség jegyében pedig megkoszorúzzák a magyar közreműködéssel épült orosz emlékművet is Gremjacsjében.

- Nagyon sok munka, energia van benne. Hosszú utat tettünk meg addig, amíg egy gondolatból a végleges terv kialakult, ami megvalósítható. Rengeteg akadályba ütköztünk, de mindegyiket próbáltuk megoldani, kisebb-nagyobb sikerrel. Még sok munka és edzés van hátra, de egyre nagyobb izgatottsággal várjuk az indulást - írja honlapján Szita János.

A tervezet szerint a menet a kaposvári Hősök templomától indulna. Az első szakaszban érintve, a pákozdi ismeretlen katona sírját (Doni emlékmű), majd a magyarországi útvonalon – a települések kérésére – helyi koszorúzási ünnepségeket is szeretnének tartani a szervezők, melyen reményeik szerint közéleti személyek, történészek is részt vennének. A futás közben pedig más sportolók és amatőrök is csatlakozhatnak az résztvevőkhöz.

Útvonal: Kaposvár – Pákozd – Adony – Kiskunlacháza – Dabas – Cegléd – Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza – Beregsurány – Határ -  Beregszász – Szolyva  – Vereckei hágó – Kijev  – Poltava – Harkov Nyehotyejevka (határ) – Belgorod –  Osztrogozsszk - Rudkino – Gremjacsje – Bolgyirevka – Voronyezs.

Nézze meg a futóval készült régebbi interjúnkat:

Címkék: menti, harcok, fut, don, Korzó, János, Szita, kis szines