A rendezvénynek a nevelőszülői hivatás népszerűsítése volt a cél. A kormány ugyanis jövőre a 12 éven aluli gyerekeket nevelőszülőknél helyezné el, akiknek a tevékenysége munkaviszonynak számítana. Somogyban 450 gyerek vár családra.

Somogyban csaknem 500 kiskorú és 100 nagykorú gyerek nevelkedik családban. A megyében átlagosan két gyermeket vesznek magukhoz a nevelőszülők. Zsuzsanna 18 éve nevel saját két gyereke mellett négy állami gondozott gyereket. Pedagógus pályályát adta fel a gyereknevelésért.

- Ez a hivatás választott minket, kislányt szerettünk volna, valahogy ez ösztönzött minket, ez a hivatás választott minket és az évek folyamán váltunk mi nevelőszülőkké - mondta Göncziné Csengeri Zsuzsanna.

A kormány a jövőben minden 12 éven aluli gyerekeket nevelőszülőknél helyezne el. Somogyban 450 gyerek vár családra. De egyre idősebbek a nevelőszülők.

- Körülbelül 60 %-a a nevelőszülőknek 45 év feletti, 30 %-a 55 év feletti. Nagyon örülnénk, ha 30-40 év közötti családokból is több jelentkező lenne, és ezt a szép hivatást vállalná - mondta a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóságának igazgatója, Tomorné Huber Éva.

A leendő nevelőszülőknek tanfolyamot is indít a megyei gyermekvédelmi igazgatóság. Jövőre már a sajátjukkal együtt hat gyereket nevelhetnek. Egy másik jogszabály pedig kedvezőbb helyzetbe hozza őket.

- Jövőre a nevelő szülő befogadó szülővé válik, ami ugyanolyan foglalkoztatotti jogviszonyt fog jelenteni, mint bármi más munkavállaló számára - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke, László András.

Az Ágota Alapítvány Nagyszakácsi után országszerte népszerűsíti a nevelőszülői hálózatot és az örökbefogadást.

- Minden gyereknek családban van a legjobb helye, ma Magyarországon 21 500 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerek, fiatal van. Szűk felük gyermek- és lakásotthonokban él - mondta az ÁGOTA Alapítvány elnöke, Kothencz János.

Évek óta egyre több olyan pár van, akiknek nem lehet saját gyerekük. Éppen ezért a kormány számukra a jövőben egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az örökbefogadást.

Címkék: hivatás, árva, alapítvány, nevelő, szülő, kis szines