19.30.

A hóhelyzet miatt lezárták a horvát határátkelők egy részét. A 7.5 tonnánál nagyobb tömegű járművek közül csak a horvát rendszámú kamionokat engedik át. Somogyban a határzár a berzencei határátkelőt érinti.

15.15

Lakók segítettek az elakadt kamionoknak Böhönyén; kattinson a képre!

14.16

 

A rendőrség közleményben hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a Marcali - Szőcsénypuszta (6805-s út), valamint Marcali - Horvátkút közötti útszakaszok az erős havazás, hóátfúvások miatt nehezen járhatóak, balesetveszélyesek, ezért, aki teheti ne induljon útnak! Ha valaki a zord időjárás ellenére útnak indul, körültekintően, óvatosan közlekedjen!

Nézze meg a Marcalinál készült videót:

12:00

Reggel nem igazán láttak hókotrót Marcali környékén - állítják a szerkesztőségünkbe betelefonáló ott lakók. Kora délelőttől azonban már takarították az utakat. Horvátkút és Szőcsénypuszta között 30-40 centiméteres hóátfúvások nehezítették a közlekedést. Egysávon volt csak járható az út. A lakók szerint 12 óra előtt elállt a havazás. A szél azonban továbbra is erősen fúj.

10.45

Böhönyén is elállt már a hóesés. A falut Kaposvárral összekötő szakaszon rendkívül havas az úttest, és a szél minden irányból fújja a havat az emberek arcában. A délelőtt a faluban elakadt egy lengyel kamion, egy utcabeli sietett a segítségére, aki lapáttal és a földre szórt homok segítségével szabadította ki a járművet.

A helyszínen tartózkodó riporterünknek a helyiek elpanaszolták, hogy eddig egyetlen hókotrót sem láttak a helyszínen, ezért a közútkezelőt okolják a kialakult helyzetért. Egy Szenyérről érkezett autós hozzátette: mindössze hét kilométert utazott a faluba jövet, de mindvégig kaotikus állapotokat tapasztalt. Elmondása szerint nem látszik az utakon, hogy tisztították volna, végig hóval borított, síkos, csúszós szakaszokon kellett haladnia.

9.00

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye:

Az egyre erősödő széllökések TÖBB HELYEN hóátfúvásokat okoznak – egy alacsony forgalmú mellékutat már le kellett zárni zala megyében

A Nyugat-dunántúli területeken tegnap éjszaka óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei és munkagépei ez alatt az időszak alatt is folyamatosan dolgoztak, hogy az egyre erősödő széllökések következtében kialakuló hóátfúvások miatt ne alakulhassanak ki járhatatlan útszakaszok. A megfeszített munkavégzés ellenére Zala megyében egy kis forgalmú alsóbbrendű utat már le kellett zárni, mivel a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra. Elzárt település ugyanakkor nincs az országban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda 7 órai összesítése alapján a Dunántúl nagy részén késő este óta havazik, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala és Somogy megyében a frissen lehullott hó vastagsága 5-7 centiméter, ezért a fő- és mellékutak most még havasak, hókásásak. A legerősebb havazást Keszthely és Marcali térségéből jelezték a cég útellenőrei. A Dunántúlon a szél is felerősödött, Zala és

-Moson-Sopron megyében, Vas megyében Sárvár és Celldömölk környékén hófúvások is kialakultak. Utóbbi területeken éjjel 1 óra óta folyamatosan dolgoznak a munkagépek, hogy biztosítsák a személygépjármű forgalom és menetrend szerinti buszjáratok közlekedését. Zala megyében a nagy erejű széllökések miatt Nagyrécse térségében olyan mértékű hóátfúvások alakultak ki, amelynek következtében a Galambokra vezető mellékutat le kellett zárni. A település ugyanakkor már irányból megközelíthető, mivel egy nagyon alacsony forgalmú alsóbbrendű útról van szó, jelentősebb fennakadást nem okoz az útlezárás.

A Dunától keletre eső területeken ugyanakkor szinte mindenhol esőtől vizes utakon lehet autózni. A legtöbb helyen általában mínusz 1-3 fokot mértek, így lefagyásokat nem jeleztek a társaság útellenőrei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyei üzemmérnökségein III. fokú, az ország többi megyéjében II. fokú a téli tisztántartási készenlét. A társaság összesen közel 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a 7 órai állapot szerint az utak hóeltakarítási és síkosságmenesítési munkáin. A folyamatos munkavégzés ellenére ugyanakkor a havazás és a hóátfúvások miatt téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők a Nyugat-dunántúli területeken.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek az ország nyugati megyéiben. Az aktuális útviszonyokról a cég Útinform szolgálatánál vagy megyei ügyeletein kaphatnak friss információkat. Elérhetőségeinket megtalálják a www.kozut.hu oldalon.

hóátfúvás

 

8.00

A Közút megyei igazgatóságának a gépei egész éjszaka az utakon voltak, sóztak. Jelenleg 25 gép dolgozik.

A legtöbb hó 5-7 centiméter Marcali térségében esett. A feltámadt szél miatt hóátfúvásokra lehet számítani Szőcsénypuszta-Horvátkút, valamint Böhönye és Vése között. Egy speciális gép csak itt dolgozik majd.

Kaposvár térségében nincs risztás, a többi részen egyes fokozat van érvényben. Somogy nyugati részén akár 15 centiméteres hó is hullhat az előrejelzések szerint.

8.15

Személygépkocsi és busz ütközött szerda reggel Kaposváron a Fő utcában, a helyszínelés idejére a forgalmat elterelték a Kaposi Mór utcairányába.

Kaposújlak külterületén két gépkocsi ütközött a 610-es út és a repülőtérre vezető út kereszteződésénél. Személyi sérülés nem történt, azonban a sérült járművek miatt a forgalom 1 sávon halad (rendőri irányítással) - tudta meg a KaposPont a  SMRFK Sajtószolgálatától.

A rendőrség felhívja az autósok figyelmét hogy Somogy megyében a havazás miatt az utak rendkívül csúszósak és fokozottan balesetveszélyesek! Ez idáig Kaposvár bel- és külterületén
több anyagi káros, személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt, ezért kérik, hogy mindenki óvatosabban és körültekintőbben közlekedjen!

Kaposváron minden út járható,  az autóbusz közlekedés  zavartalan, minden járat késés nélkül közlekedik. Problémát egy reggeli közlekedési baleset okozott a Fő utcai körforgalomban, amely miatt több járat 15-20 percet késett. A menetidőt 7 óra 40-től sikerült ismét tartani.

Címkék: részén, Lengyeltót, nyugati, Marcali, , kis szines, Somogy