Az antarktiszi Whillans-tó feltárását végző kutatócsoport felvételén a tó fenekén lévő üledékréteg látható.

Alig egy hónappal azután, hogy kudarcba fulladt brit kutatók hasonló próbálkozása az Ellsworth-tó megfúrására, a WISSARD (Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling) nevű amerikai program kutatóinak sikerült elérniük a Whillans-jégár alatti tavat.

A fúrólyukba leengedett kamera elérte a tó fenekét, ahol puha tavi üledéket talált. A fényképen látható terület nagyjából 150 centiméter átmérőjű.

Alberto Behar, JPL/ASU (Underwater Camera Funded by NSF and NAS)

Üledékszemcsék a Whillans-tó fenekén

A kutatók meglepően gazdag életet találtak abban a három tízliteres vízmintában, amelyeket január végén nyertek ki a tóból. A legalább 100 ezer éve jég alatt élő mikrobák vizsgálata akár hónapokig is eltarthat.

Orosz kutatóknak korábban a Vosztok tóból sikerült mintát nyerniük, ennek értékelése azonban még várat magára. A Whillans-tó abban különbözik a Vosztok-tótól, hogy időnként összeköttetésben áll a felszíni vizekkel, míg a Vosztok-tó valószínűleg évmilliók óta elszigetelődött a bolygó többi részétől.

Az amerikai kutatók remélik, hogy a Whillans-tó mikrobiális életközössége segít megérteni azokat a rendkívüli hidegben és sötétben élő extremofil szervezetek életét, valamint azt, hogyan befolyásolják az ilyen mikrobák a jégben lezajló kémiai folyamatokat.

Forrás: origo.hu

Címkék: antarktiszi, origo, kutatók, orosz, , kis szines