A honvédségnek ez jelentős költségmegtakarítást jelent, az állandó hadsereg létszámának növelése ugyanis ennek többszöröse lenne.

Nagy László otthon is szívesen vállal önkéntes munkát, még a szomszéd udvarát is szívesen takarítja. A nyugdíjas férfi több mint 30 évig dolgozott katonaként, de pihenni most sem tud. Egy éve tartalékos önkéntes szolgálatot vállalt.

- Belefér az időmbe, másrészt pedig azért egyértelműen, hogy a 16%-os levonást amit a kormány alkalmazott ránk ezt kompenzáljuk. Illetve úgy gondoltam, hogy van még egy kis tudásom, amit a honvédség fel tud használni - mondta a Magyar Honvédség önkéntes műveleti tartalékosa, Nagy László.

A 2010-es kolontári vörösiszapkatasztrófa. A mentősökön, rendőrökön kívül rengeteg önkéntes és civil szervezet segítsége is elkélt. A tartalékosokat az ehhez hasonló katasztrófahelyzetekben vetnék be. Somogyban jelenleg több mint 100 védelmi és 60 műveleti tartalékost foglalkoztatnak. Ez utóbbiak számát szeretnék tovább növelni, akár megduplázni. Főleg fiatalokat, akár egyetemistákat is várnak. Egy nagyobb hadsereg állandó fenntartása békeidőben nagyon költséges lenne, azért inkább az önkéntesek számát növelnék.

- Az önkéntes tartalékosokat békéeidőben készítik fel a haza védelmével kapcsoltos feladataikra. Szükség esetén pedig kiegészítik a hivatásos állományt - tájékoztatott a Magyar Honvédség mk. alezredese, Kálmán László.

A felkészülés két hétig tart, majd 3 évente 6 hónapra lehet őket szolgálatra hívni. Ők azokra a napokra a rendfokozatuknak megfelelő illetményt is kapnak. Már a munkaügyi központban is sokan érdeklődnek, hiszen akár alapfokú végzettséggel is be lehet kerülni a honvédséghez.

- Megszokják azt, hogy valahova tartoznak, hogy kapnak egy kiképzést, katona ruhába bújhatnak, tehát egy kicsit rendszeresebbé teszi az életüket. És innentől kezdve a gondolkodásuk is megváltozik. Hiszen aki tartozik valahova, van életcélja, az mentálisan és pszichikailag is jobban tud az életben bármi mással is foglalkozni - mondta Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Szikra László.

A jelentkezéseket folyamatosan várják. Az érdeklődőknek azonban fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgát is teljesíteniük kell.

Címkék: honvéd, fiatal, népszerű, toborzás, katona, kis szines