A jelenséget egyelőre ennek ellenére nem lehet megfékezni, mert jelenleg nincs olyan törvény amely szerint hatékonyan fel lehetne lépni a partfeltöltőkkel szemben.

Építési törmelékkel töltötték fel ezen a szakaszon a partot és még bejárót is építettek a Balatonhoz. Mindezt állami területen.,

- A környéken laknak, látják ezt, jelzik felénk. Továbbítjuk az illetékes hatóságnak. A legjobb az lenne, ha az önkéntes jogkövetés működne és mindneki tiszteletben tartaná a tómeder vonalát - mondta Zamárdi polgármestere, Csákovics Gyula.

Mivel a helyi önkormányzat nem kérheti számon a stégek tulajdonosait, ezért a vízügyi hatóság emberei tennék meg ezt, de a legtöbb esetben ők sem találják otthon a szabálytalankodókat.

Közel négyszáz ilyen illegális partfeltöltés van a Balatonon.

A déli parton Mária területén, nagyjából 50-100 között van ezeknek a darabszáma, ami az ingatlan végében található feltöltés vagy illegális víziállás. Ezek óriási károkat okoznak a tónak. Hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kisebb területre szoruljon vissza a Balaton vize, és annak minősége is romlik. De nem tesz jót a nádasnak sem.

- A bejáró stégeknél is hasonló jellegű a probléma, ahol ilyen létesítmény hoznak létre, feldarabolódik a nádas és a hullámzásnak, a természet hatásainak jobban ki vannak téve és a nádasok pusztulása indulhat meg - tájékoztatott a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője, Pécseli Péter.

A feltöltések miatt az itt élő élőlények, költőmadarak élettere is szűkül. A szakemberek szerint a tó és az állatok védelme érdekében ezeket el kellene bontani. A vízügyi igazgatóság javaslatot tett a Belügyminisztérium felé, amelyben kérik az ellenőrzések szigorítását és komoly büntetések kiszabását az illegális partfeltöltőknek. Jelenleg ugyanis csak tettenéréskor lehet velük szemben fellépni.

Címkék: feltöltés, illegális, stég, víz, balaton, kis szines