Jövőre lesz hatvan éve, hogy felfedezték az itthon (helytelenül) „kettős spirál" néven elterjedt kettős hélixet, s manapság már mindenki pontosan tudja, hogy ha az élet alapkövéről, a DNS-ről van szó, akkor annak hogyan is kell kinéznie. Ehhez képest a négyes szerkezet egészen szokatlan látvány.


rák


(Fotó: J-P. Rodriguez / G.Biffi)

Laboratóriumi körülmények között már számos alkalommal létrehozták, azonban a Nature Chemistry szaklap legújabb számában megjelent tanulmány szerint most először emberi sejtekben is sikerült kimutatni. A hír önmagában is érdekes, jelentőssé azonban attól válik, hogy a tudósok szerint köze van a daganatos megbetegedésekhez – vagyis megértése a rák legyőzésének kulcsa lehet.

A BBC-nek nyilatkozó kutatók elmondása szerint a legtöbb négyes szerkezetű DNS-t a sejtciklus S fázisában észlelték – ez a sejt osztódása előtti szakasz, a DNS replikációjának ideje. A daganatos megbetegedéseket pedig nagy általánosságban a nem megfelelő sejtosztódáshoz, annak hibás szabályozásához kötik.

A tudósok abban reménykednek, hogy smennyiben a kettő közötti kapcsolatot sikerül feltárni, a rákos elváltozást már a „gyökereknél", gyakorlatilag a keletkezés előtt meg tudják akadályozni.

Forrás: BBC/Nature Chemistry/Hír24

Címkék: spirál, tudósok, négyes, elleni, felfedezés, rák, kutatás, kis szines