17.52 Ma olvad, holnap jó idő lesz, de aztán jön a zmankó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, a jövő héten is többször, többfelé várható hószállingózás és havazás. A hőmérséklet átmenetileg enyhül, hétfőn akár plusz 7 fokra is számítani lehet, de szerdán már mínusz 10 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

A hét közepén a fagyos idő ellenére némi napsütés szakítja meg a szürke napokat. A szél akkor enyhül és jelentősebb csapadékra sem kell számítani.

14.18 Somogyra is érvényes az ónos eső miatti riasztás

11.03 Az ország jelentős részén elsőfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt

Az ország jelentős részére, csaknem az egész északi felére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható ónos eső miatt vasárnap délelőtt. Somogyban a kevés számú kivételt erősíti; megyénkre még nincs riasztás.

A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint, elsőfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Komárom, Esztergom, Veszprém, Fejér, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megye és a főváros területén, továbbá Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jelentős részén, valamint Zala és Hajdú-Bihar megye több északi térségében. Ezeken a területeken egy-három órán belül számítani lehet ónos esőre.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott országos figyelmeztető előrejelzésében azt írta: több helyen várható kisebb csapadék. Északkeleten délig, késő délutánig, - a legtovább Borsod megye északi részén - havazásra lehet számítani, amelyből maximum 3 centiméteres friss hó hullhat. A havazást viszont délnyugat felől ónos eső, majd estétől, késő estétől egyre inkább eső váltja fel.

Délen eső valószínű, máshol a déli órákig átmenetileg szintén kialakulhat gyenge ónos eső vagy fagyott eső, de később a hőmérséklet további emelkedésével már csak kisebb eső fordulhat elő. Északnyugaton, kisebb területen azonban az esti órákban sem zárható ki ónos eső kialakulása.

9.00 A dunántúli főutak nedvesek, ónos eső várható

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 9 órai összesítése alapján az északkeleti országrészben váltakozó halmazállapotú hó esik, intenzíven havazik a Sajó völgyében, esik a hó Tiszafüred és Polgár térségében, Sátoraljaújhely és Polgár környékén. Zúzmarahullást jeleztek Nyíregyháza térségéből. A főutak a csapadékos helyeken latyakosak, hókásásak, de Heves közelében ónos esőtől síkos a burkolat.

A dunántúli főutak nedvesek, Fertőszentmiklós és Sárvár térségében latyakosak, Szombathely közelében hóbordás, Tapolca környékén jégbordás szakaszokra készüljenek. Az Alföld középső részén és a Tiszántúlon az alsóbbrendű utak havasak, vagy latyakosak.

Az előrejelzések szerint az ország több térségében váltakozó intenzitással ónos eső hullhat. "A síkosságmentesítés ilyenkor azonban kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék" - figyelmeztet a közútas közlemény.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg is több mint 100 munkagéppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A tegnap reggeli 72 járhatatlan útból már csak 14 maradt, ezek felszabadításán is folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

A társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeztek az utakon. Ugyanakkor eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt, mivel a csapadék addig folyamatosan lemossa a kijuttatott olvasztó anyagokat az úttestről. Ráadásul, amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk. A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik, ráadásul a keresztbefordult autók vagy balesetek miatt bevezetett forgalomkorlátozások miatt előfordulhat, hogy a társaság járművei is a feltorlódott kocsisorokban vesztegelnek, emiatt nem tudják folyamatosan ellátni feladatukat.

Január 14-e reggeltől január 20-a reggeléig egyébként a társaság több száz gépe összesen több mint 24 ezer munkaórát teljesített, ezalatt csaknem 22 000 tonna sót, 24 tonna kalcium-klorid granulátumot, 333 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 4400 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az országos közutakra.

Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

Címkék: ónos eső, síkos, Dunántúl, csúszik, közút, kis szines