15:03

Kaposvár útjai mindenütt járhatóak, a  KVG  továbbra is 24 órás ügyeletben dolgozik, az időjáráshoz alkalmazkodva. Az elmúlt napokban annyi síkosságmentesítőt szórtak ki,amely 450 személygépkocsi csomagtartóját töltené meg.


A város meredek utcáira kihelyezett önmenő anyagokat folyamatosan pótolják. A tömegközlekedés zavartalan a városban, az autóbuszok menetrend szerint, késés nélkül közlekednek.

13:40

13 óra 34 perckor lett vége a hajnalban balesetet szenvedett kamion műszaki mentésének az M7-es (jobb pályatest) 183 km szelvényében. A forgalom mostantól minden sávon zavartalan.

13:00

Több útszakaszt is le kellett zárni a Dunántúlon, a hóátfúvások miatt – az intenzív havazás nyomán több térségben is téliesek az útviszonyok


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb 13 órai jelentése alapján továbbra is havazik a Dunántúl nyugati és északi területein. Hóátfúvások miatt több útszakaszt is le kellett zárni, illetve több főúton leállították a nehézgépjármű forgalmat, emellett vannak olyan térségek, ahol érdemes hólánccal elindulni. Elzárt települések azonban továbbra sincsenek az országban.

A Dunántúl nyugati és északi részén változatlanul esik a hó, Győr-Moson-Sopron megyében intenzíven havazik. Pest megyében Dabas térségében havazik, Bács-Kiskun megye északi felén szállingózik a hó. A havazásban érintett területeken Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém Komárom-Esztergom és Fejér megyében a fő- és mellékutakon változatlanul téliesek az útviszonyok, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást.


Hóátfúvások miatt le van zárva Veszprém megyében a 8406-os jelű út Kemenesszentpéter és a megyehatár között szakasza és Győr-Moson-Sopron megyében a 8427-es jelű út Páli és Vásárosfalu között. A hótátfúvások és a nagy mennyiségű csapadék miatt Vas megyében átcsoportosította a társaság a munkagépeit a legforgalmasabb és a havazásban leginkább érintett útszakaszokra, hogy a rendelkezésére álló hómarókat a legkritikusabb térségekre tudja átvezényelni. Azért, hogy ezt az átcsoportosítást végre tudja hajtani a cég, időszakosan lezárta a Karakó-Jánosháza, Kemenessömjén-Vöncök, Mersevát-Kemenesszentmárton és Boba-Nemeskocs közötti nagyon alacsony forgalmú át- vagy bekötőutakat. A lezárásokkal elzárt települések nem alakulnak ki, az útszakaszok mentén található falvak kisebb kerülővel megközelíthetőek maradnak. Nehézgépjárművekkel, főleg nyerges vontatókkal továbbra sem érdemes a hegyi utaknak nekivágni.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken továbbra is legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelte. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 340 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is azt javasolja, hogy csak nagyon indokolt esetben induljanak útnak a közlekedők, ha mégis az utazás mellett döntenek, fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, tartsanak maguknál hóláncot és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.




10:15

Hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye teljes területén, valamint több veszprémi és somogyi kistérségben már egy-három órán belül számítani lehet gyenge hófúvásra, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

10:00

Átlagosan 10-15 percet. Ennyi késés, ilyen időben nem szokatlan, az utasok is számítanak rá. A megyében elzárt település vagy járhatatlan út nincs.

Minden somogy megyei települést érintő távolsági busz közlekedik. Kisebb késések az útviszonyok miatt előfordulnak; a nagyobbakról inkább a szűkebb utakon lerobbant teherautók tehetnek. A Kapos Volán Zrt. sajtóreferense, Horváth Károly kérdésünkre elmondta: csütörtök délelőttig mindössze két autóbuszuk akadt el. A Bonnyapuszta-Siófok járat Somogyacsánál; a tabi járat, pedig a zicsi emelkedőnél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. somogyi ügyeletén a KaposPont azt is megtudta: bár a megyében helyenként 15 centiméternyi hó is esett, a társaság több mint félszáz géppel folyamatosan takarítja az utakat. A legtöbb munkát Szántód térésge adta a közutasoknak, itt még délelőtt is 22 hókotró dolgozott.

8.45

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb jelentése szerint gyakorlatilag a teljes Dunántúl területén havazik. Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben.

8.30

Kaposváron minden út járható, helyenként azonban hókásásak, latyakosak az utak. A KVG gépei és dolgozói a szerdai hóeséssel egy időben kezdték meg a munkát. Éjszaka a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, valamint a járdákat, buszmegállókat és gyalogos átkelőhelyeket tisztították meg. Jelenleg a mellékutakon dolgoznak. Ezt a Kapos Holding sajtóreferense, Széki Éva közölte szerkesztőségünkkel.

7:53

Szalagkorlátnak ütközött egy kamion csütörtök hajnalban az M7-es autópálya (jobb pályatest) 183 kilométerénél. Egyszer már megpróbálták eltávolítani az útról, most újra megpróbálják. Útlezárás.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint, az arra közlekedőket Sávolynál terelik le az autópályáról, amire Zalakomárnál, a 191-es km szelvénynél lehet visszatérni Nagykanizsa irányába.

kamion az M7-en Sávolynál_MTI

A kamiont reggel hét órakor, elsőre nem sikerült eltávolítani az autópályáról, ezért a forgalmat ideiglenesen megindították.

Címkék: járható, sok, átfúvás, tisztít, , kis szines