2013. január 15., kedd:

08.21 Jön az ónos eső, ami helyenként le is fagyhat

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden csak az Északi-középhegységben lehet néhol havas eső vagy hó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztása Somogy mellett, Tolna, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyéket, illetve a főváros területét érinti.

Az OMSZ előrejelzése országosan +2 és +3 fok körüli nappali átlaghőmérsékletre számít, hozzátéve, hogy hében az a legmagasabb nappali hőmérsékletet magasságára északnyugaton inkább a fagypont körüli higanyállás a valószínű.

2013. január 14., hétfő:

17:00 Hóhelyzet, videó!

Elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat Somogyra. 24 óra alatt 10 centi hó eshet, és akár ónos eső is nehezítheti a közlekedést. Bár ma erős olvadásnak indult a tegnap leesett hó, az autók csúszkáltak a latyakos, sónedves utakon. Látrány közelében például egy sószóró autó csúszott árokba.

 

16.40 Elállt a havazás, eleredt az eső

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legutóbbi jelentése alapján a havazást eső, ónos eső váltotta fel országszerte. Az intenzív havazásban korábban érintett területeken még vannak havas, hókásás, latyakos útszakaszok, de a társaság által üzemeltetett országos közúthálózaton járhatatlan út vagy elzárt település nincs.

A Dunántúlon már csak Lenti környékén havazik. Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér és Bács-kiskun megyében eleredt az eső, Veszprém térségében pedig ónos eső esik.

Ezekben a térségekben az úthálózat többnyire havas, hókásás, latyakos, csak lassan autózható. Az emelkedőkön elakadt kamionokra számítani kell.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 260 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják el feladataikat.

14.10 Segítségre szorult a sószóró. Látrány mellett az árokból kellett kihúzni.

Nézze meg képeinket!


amikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpgamikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpg
amikor a sószórót is menteni kell - képek a helyszínről (7).jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

( a Kötél - Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület felvételei)

7 esetben avatkoztak be a hétvégi hóesés miatt a tűzoltók Somogyban. Főként árokba csúszott, és elakadt járművekhez kértek segítséget. Marcali, Kaposvár, Böhönye és Barcs térségébe vonultak. Az M7-es autópályán egy autó szalagkorlátnak ütközött - tudta meg a KaposPont a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivőjétől, Gaál Attilától.

13.30 Időjárás: elsőfokú riasztás Somogyban - újabb havazás várható

Hétfőn napközben és az éjszaka folyamán túlnyomóan borult lesz az idő. Az átmeneti szünet után a nyugati megyékben havazásra, keleten szórványosan esőre kell számítani. Az Északi-középhegységben havas eső és hó hullhat.

Az éjszakai órákban is vegyes halmazállapotú csapadék lesz jellemző. Északon, északnyugaton havazás várható, máshol havas eső, eső és ónos eső egyaránt előfordulhat.

Kedden napközben a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet. Napközben a Dunától keletre még többfelé várható havas eső, eső. Az Északi-középhegységben továbbra is havazás várható. Kedden a Dunántúlon már csak néhol valószínű csapadék, de az hó, havas eső és ónos eső formájában egyaránt hullhat. A szél sokfelé megélénkülhet, megerősödhet, emiatt - főleg az ország középső területein - néhol hófúvásra is számítani kell - mondta a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében.

Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.

Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat hétfőn.

Balaton

13.19 Nincs gond a somogyi határon

A Somogy megyei határátkelőhelyeken a forgalom zavartalan a tehergépkocsik számára is, vagyis Barcson és Berzencén a kamionok is átkelhetnek, közölte a Kaposponttal Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

autópálya

 

11:40 Magyar Közút - országos helyzetkép az utazóknak


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli jelentése alapján az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezebben járhatóak. Egyes helyeken csaknem 30 centiméternyi hó esett, más területeken a hóátfúvások vagy az ónos eső okoz fennakadásokat A társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az intenzív havazásban vagy az ónos esőben érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról.

A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A keleti országrészben egyelőre nincs fennakadás. A mellékutakon hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos, a korábbi havazás nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében hókásás, Orosháza térségében latyakos a burkolat. Marcali, Dunaújváros, Kápolnásnyék, Solt, Kiskörös és Szentes térségéből ónos esőt jeleztek, Fejér megye egyes részein pedig hóátfúvások is nehezítik a közlekedést. Most is intenzíven havazik Vas és Zala megyében, a Dunántúl északi területein, a középső országrészben és a Jászságban. Elzárt település vagy járhatatlan út egyelőre nincs az országban, bár több Zala megyei főúton elakadt kamionok okoznak fennakadást (74-es, 75-ös és 86-os főút).

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 350 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt ezen munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért míg nem szűnik meg a havazás, sajnos nem várható gyors javulás a közlekedésben.

A télies útviszonyokra való tekintettel a társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

autópálya

11:15 Határátkelők lezárva

A Somogy és a Zala megyei határátkelők a rendkívüli időjárás miatt a kamionforgalom elől mind befelé, mind kifelé zárva vannak. A személyautók forgalma zavartalan.

Somogy és Zala megyében jelenleg nincs hó elől elzárt település vagy járhatatlan út.

10 óra 45 perckor a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes terjedelmében lezárta a 86-os főutat és megkezdődött az elakadt kamionok műszaki mentése.

Felhívjuk a nehéz tehergépkocsival az M7-es autópályán a határ felé közlekedő kamionosok figyelmét, hogy még a határ előtti pihenőhelyeken álljanak félre, ugyanis a határátkelőhelyek előtt több kilométerre feltorlódtak a járművek, ami miatt egyelőre az utat sem lehetséges megtisztítani.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak sürgős esetben, kellő felkészültséggel és türelemmel induljanak útra.

10:50 Sószóró baleset

Árokba csúszott egy sószóró Látrány és Lelle között. A Kaposvári Kötél Életmentő Egyesület indult segíteni.

8.18

A Kapos Volán járatai muindenhol közlekednek. Néhány perces késések előfordulnak.

8.15 városi helyzetkép

A KVG gépei és munkásai vasárnap délelőtt óta folyamatosan tisztítják Kaposvár útjait. A hétvégén több mint 100 munkaórát dolgoztak, és 50 köbméter síkosságmentesítő anyagot szórtak ki. Az alásózás eredményes volt, az utak mindenütt járhatók.  A város több pontjára is helyeztek ki az autósoknak önmentesítő anyagot a meredek utcákban, melyet folyamatosan pótolnak. Éjszaka elsősorban a járdákra és az autóbuszmegállókra koncentráltak, jelenleg pedig a latyakos, hókásás utakat tisztítják. Amíg az időjárás megkívánja, KVG továbbra is 24 órás ügyeletben dolgozik,  és folyamatosan tisztítják az utakat és a járdákat.

Az autóbuszok mindenhová eljutnak, 7 és 8 óra között volt néhány jártnál néhány perces késés.

 

8.10 Időjárás

Kiadós havazásra kell készülni a következő napokban Somogyban. Hétfőn  havazásra, helyenként ónos esőre kell számítani a megyében. Néhol hófúvások alakulhatnak ki. Többfelé lesz élénk a keleti, délkeleti szél. Kedden folytatódik a csapadékos idő, viszont egyre nagyobb területen lesz jellemző havas eső, havazás. Napközben átlagosan -3 fok várható. A nap további részében is maradnak a mínusz fokok. A hét második felében továbbra is kiadós havazás várható. Az utak csúszósak, latyakosak, havasak lesznek, a szél miatt csökkenhet a járművek menetstabilitása, ezért közlekedjenek óvatosan!

2013. 01. 14. 8.05 megyei helyzetkép

A közútkezelő megyei igazgatóságának 87 gépe dolgozott vasárnap éjszaka az utakon. Sóztak, és toltak az utakon. Néhány kamion elakadt Somogyaszalónál, és Balatonszentgyörgynél kértek segítséget.

A legtöbb hó Marcali térségében esett, 15-18 centimétet. A legkevesebb Nagyatád és Kaposvár környékén. 8-10 centiméter. Jelenleg Marcaliban esik az eső. Kaposváron is szemerkélt a reggeli órákban.



Címkék: járhatók, esik, elzárt, legtöbb, nincs, település, , kis szines