A fényfüzéreket, vagy hamisított ruhaneműket vizsgáló társaiknál, minden bizonnyal jobban örültek a rájuk osztott feladatnak azok a revizorok, akiket bejlgiellenőrzésre osztottak be a közelmúltban. A NÉBIH által szervezett akcióban a Pest, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Veszprém megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságairól elősorban a pékségekbe, cukrászatokba és a kisebb-nagyobb kereskedelmi egységekbe vezetett az ellenőrök útja.

A helyszínen a bejglik biztonsági, valamint minőségi tulajdonságait vették górcső alá, a Magyar Élelmiszerkönyv iránymutatásait (alak, felület, bélzet, szag, íz, valamint cukortartalom, zsírtartalom és töltelékarány) alapul véve. Vizsgálták a jelölésre és a tömegre vonatkozó előírások teljesülését is.
Ahol az érzékszervi vizsgálat nem volt elég, ott az ellenőrök mintát vettek és azt elküldték egy laboratóriumba, ahol a Salmonella és a penész jelenlétet, illetve a mákos töltelékű termékek esetében a mák morfin tartalmát vizsgálták.

Az ellenőrzések során 41 terméket összesen 304 laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá.
A vizsgált termékek között 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott bejglinek és 2 „normál” bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket. A hatóság 2 esetben talált gondot a tömegellenőrzés során, huszonegyszer pedig a jelöléssel akadtak problémák.

Bírságot várhatóan 22 termék esetében szabnak ki a hatóságok; ennek összege 2,5 millió forint körül alakul majd.

Ha kíváncsi a bejglik NÉBIH által is elismert minőségi paraméterei és az összetevők hatóságilag is helyesnek mondott arányára, esetleg a vizsgálat módszertanára: kattintson ide!



Címkék: bejgli, NÉBIH, vizsgál, bírság, ellenőr, kis szines