Szívesen megmutatnánk, milyen ma az élet Kaposvár utcáin, illetve a megye településein. Minden rendben, sehol egy üstökös? Kicsi, zöld emberkékkel találkoztak-e? Küldjenek fotókat a somogyi világvégéről; a legjobbakat közzétesszük!

A dátumot övező érdeklődés a majáknak köszönhető. Pontosabban a néhány ezer évvel ezelőtt kőbe vésett, csillagászati feljegyzéseiknek. Ezeknél a Yucatán-félszigen élő népeknél ugyanis nem a mai Gergely-naptárral számlálták az idő múlását; olyan kalendáriumot (is) készítettek, ami ötezernéhányszáz napos ciklusokból állt. Az asztrológiához meglehetősen jól értő maják kalkulációit később, a Tollaskígyó földjén, leletek után kutató régészek némelyike egyfajta próféciaként értelmezte, ami egyértelműen 2012.12.21-re teszi ki az utolsó pontot a világ krónikájában.

Chichén Itzá és Uxmal egykori lakóit a XVI. században érte utol a vég; a hajdan virágzó civilizációt a spanyol hódítók hajtották uralmuk alá.

Világvégéből, kis túlzással, minden évszázadra jut egy. Az első ezredfordulón, persze a szokásosnál is nagyobb volt a pánik; maga II. Szilveszter pápa is megrettent az Antikrisztus eljövetelétől. Igaz, ettől különféle előjelek okán 1184-ben, 1284-ben, 1366-ban és 1666-ban is kifejezetten tartott a világ keresztény tábora.

Az emberiségre később néhány, józan gondolkodású matematikus is ráhozta a frászt. A kultúrtörténet lapjai tele vannak olyan, tudományos számításokkal is "alátámasztott" dátumokkal, amelyek mind az armageddon időpontjára vonatkoznak. Akad olyan képlet, vagy algoritmus is, aminek a megfejtése az összeomlás perceire utal.

A XX. század elején fölgolyószerte egy csodálatos égi jelenség, a Halley-üstökös okozott riadalmat. Erre az üstökösmagból és törmelékcsóvából álló égitestre az akkori Kaposvár lakói is kíváncsiak voltak.

(Erről a várostörténeti érdekességről készült egy diákdoku is; a Copus 300-ra. Ha már kattintott, a többi kisfilmet is megnézheti!)

Rövid kitekintésünk nem lenne teljes a francia reneszánsz rímekbe szedett próféciái - Nostradamus jóslatai - nélkül. A mester 1999 nyarára várta az utolsó ítélet napját, a Nap azonban még ősszel is a megszokott útját járta. Igaz, 1999-re 2000 következett, így aztán a bulvárlapok nem maradtak téma nélkül télen sem.

Ha a mai napot megúsznánk, akkor a számmisztikusok szerint 2020-ig, pár esztendőre fellélegezhetünk, ha pedig ennél is derűlátóbbak szeretnénk lenni, akkor jobban járunk, ha Sir Isaac Newtonra (1643-1727) hagyatkozunk. Az ismert angol fizikus és bolygókutató ugyanis a planéták pályájából arra következtetett, hogy 2060-ig nincs miért aggódnunk.

S ha már világűr. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal a minap közleményben volt kénytelen cáfolni, egy éppen a szervezetre hivatkozó internetes körlevelet, ami arról szólt, hogy a Föld hamarosan a galaktikus null-síkba sodródik, ahol áram híján, elektromosság sem lesz. Lesz viszont sötétség és totális káosz.

A NASA szerint szülőbolygónk tartalékai még legalább 4 milliárd évig kihúzzák. Ez elég nagy idő, gondolták a tengerentúli tudósok, és ezt is megírták. Sőt, az egyik közösségi portálra egy olyan videó is kikerült, amit a világűr vándorainak hivatala csak holnapra szánt. Erre a premierre a NASA kommunikációs és videós stábja egy, amolyan "mimegmondtukhogynemlesz világvége" kisfilmmel nevezett.

Vannak azonban olyanok is, akiket nem lehet egyszerűen megyugtatni. A napi sajtótermékek kis színeseiben időszerűen megszaporodtak a bunker- és bárkaépítőkről szóló tudósítások.

Ön is épít? Spájzol? Számot vet, vagy minden mindegy alapon duhajkodik? Írja meg nekünk!

Címkék: üstökös, világvége, Föld, Kaposvár, Somogy, kis szines