A rendhagyó órával kívántak boldog ünnepeket iskolástársaiknak. A kaposvári gimnázium tanárainak pedig nem titkolt célja az volt, hogy a diákokat közelebb hozza a kémiához.

Dörzsmozsárban kevertek össze kémiai anyagokat a táncsicsos diákok. A rendhagyó kémia órán virágos kertet is készítettek főzőpohárban, de kígyó is tekergett, ami porcukor és szódabikarbóna meggyújtott elegye volt.

- A színek, a fények, a tündöklés, és a meglepetés tartozik ide a szereteten túl ez tartozik a karácsonyhoz. És ezzel kapcsolatosak a kísérletek - mondta a Táncsics Mihály Gimnázium biológia-kémia tanára, Kertészné Bagi Beatrix.

A tanulók lilán égő aluminium jodidot is megcsodálhattak. Volt, hogy még a tanárnőt is meglepte a kísérlet.

Lángolt a kezük, mégis mosolyogtak a diákok. A legjobban az etil klirodos kísérlet tetszett nekik. Tűz érte őket, mégsem éreztek fájdalmat.

A diákok többsége mindezek ellenére nem kedveli a kémiát.  A mai nap azért valamelyest segített a tárgy népszerűségén.

A tehetségsegítő Tanácsnak pontosan ez volt a célja: közelebb hozni a kémiát a diákokhoz.  

- Félnek tőle, amitől félnek nem lehet népszeű, próbáljuk ezekkel a rendezvényekkel a gyerekeket közelebb vinni a kémiához, hogy érdekes megismerni a körülöttük lévő világot. Próbáljuk olyan pálya felé orientálni őket, amely a kémiát orientálja - mondta a Táncsics Mihály Gimnázium igazgató-helyettese és természettudományos vezetője, Kertész Róbert.

A tudományos akadémia előrejelzései szerint egyébként éveken belül hiány lehet a reáltárgyakat oktató tanárokból, mert évente mindössze egy-két egyetemista végez kémia, vagy fizika tanárként. Ezért is nagy szükség volna arra, hogy népszerűbbé tegyék ezeket a tárgyakat.

Címkék: rendhagyó, kémia, óra, táncsics, iskola, kis szines