Több tucat civil szervezet és intézmény szervez gyűjtést a rászorulóknak karácsonyra Somogyban. A legtöbb nagyáruházban és bevásárlóközpontban is le lehet adni a megunt játékokat és a tartósélelmiszereket. A Békevár Alapítvány cipősdobozokban várja az ajándékokat. Arra kérik az adományozókat, hogy a tinédzserkorúakról se feledkezzenek meg.  

Játék, könyv és élelmiszer. Ezekből hozták a legtöbbet az elmúlt években a  Mikulásgyárba. Idén 7. alkalommal várják a felajánlásokat a plázába és a somogyi nagyáruházakba. A Vöröskereszt tapasztalatai szerint a válság rányomja a bélyegét az adakozókedvre is.

- Amióta az emberek helyzete nehezebb, az adományok száma is kevesebb és igénylőlevélből pedig egyre több van, de mindig csak a beérkező adományok függvényében tudunk osztani - mondta a Vöröskereszt megyei koordinátora, Gyarmati László.

A Virágfürdőben is gyűjtenek. A Mikulás Ház akció keretében várják az ajándékokat, amiket a Napsugár és a Bárczi Alapítvány oszt szét a rászorulók között.   

- Eddig is érkeztek ajándékok elsősorban játékok, megunt játékok, ruhaneműk. És tartós élelmiszer. A doboz tartalma változatos lehet. Van egy régi baba, új kis ruhát horgoltak rá van benne sapka, kesztyű, édesség... - Békevár Alapítvány szakmai vezetője, Fodorné Bauer Andrea.

Szeretet dobozokat vár a Baptista Szeretetszolgálat. Tavaly 400 gyermeknek tették szebbé a karácsonyt. Idén a Corsóban is le lehet adni a felajánlásokat, december 10-e és 20-a között. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ne csak a gyerekekre, és a felnőttekre, a tinédzserekre is gondoljanak, amikor az adománydobozba válogatnak.

- Sajnos egyre több családban vannak olyan tinédzser korú gyermekek, akiknek nagyon szegényes lesz az ünnepük és kevés dolog jut a fa alá - tájékoztatott a Békevár Alapítvány szakmai vezetője, Fodorné Bauer Andrea.

A református egyház a kárpátaljai beregszászi rászorulókat támogatja. 14-ig várják a cipősdobozba rejtett ajándékokat és a pénzadományokat. Ezekből a Kárpátalján megvásárolt élelmiszereket osztják szét az ottani magyarok között.

A Szent György lovagrend szent este előtti napon látja vendégül a szegényeket. Ételt és paplant osztanak majd a hajléktalanoknak.

Címkék: ajándék, adomány, rászoruló, gyűjtés, karácsony, kis szines