Zsúfolásig megteltek a strandok Balatonlellén. A hosszan tartó kánikula hatására 30 éve nem tapasztalt forgalmat értek el a balatoni vendéglátósok, az önkormányzatok pedig közel ötödével növelték idegenforgalmi bevételeiket.

A Turizmus Világnapja alkalmából városismereti totóval, túrával várták az érdeklődőket Kaposváron. Idén a somogyi megyeszékhelyen is harmadával többen fordultak meg a főszezonban.

- Sokkal több turista érkezik a városba, mint tavaly. A saját irodai statisztikáink alapján ezek a fesztiválokhoz kapcsolódnak - mondta a kaposvári Tourinform iroda vezetője, Mayerné Bocska Ágnes.

A háromcsillagos kaposvári szállodába a Festők városa, a Kaposfeszt idején tértek be a legtöbben.

- A három nap, két éjszakás itt tartózkodás a legnépszerűbb. Abszolút meg tudjuk erősíteni a központi statisztikai hivatal kimutatásait: német nyelvterületről érkezik a vendégek zöme. Ezen kívüli holland és francia vendégek vannak nagy számban - tájékoztatott a Kapos Hotel marketing igazgatója, Gergely Ica.

Luxustévé a luxushotel szobájában. Napi 50 ezer forintja egyre kevesebbeknek van ilyesmire. Az 5 csillagos Hertelendy Kastélyba kevesebb magyar vendég érkezett idén. Ottjártunkkor is mindössze ketten voltak.

Néhány magyar vendéget veszítettünk a válság miatt, de több külföldi érkezett, így a vendégforgalmunk ugyanúgy alakult, mint tavaly – mondta a szálloda igazgatója, Ermano Bass.

A legtöbben nem áldoznak külön összeget a pihenésre, hanem béren kívüli juttatásból utaznak. Ezt mutatja a SZÉP-kártya sikere. A kormány 400 ezer felhasználót tervezett, ma azonban már átadták a félmilliomodikat.

Címkék: séta, napja, ünnep, turizmus, kaposvár, kis szines