Akár nagymamákra is szükség lehet a gátakon, képviselőkre azonban nem. Legalábbis a polgári védelemről szóló jogszabály szerint. 18-tól 62 éves korig bárkivel felveheti a kapcsolatot az önkormányzat, hogy felvegye az adatait. Egy esetleges katasztrófahelyzetben pedig szolgálatra hívná. Az általunk megkérdezettek behívó nélkül is jelentkezne.

A természeti katasztrófáknál a hivatásosak mellett a civilek is kivették részüket a munkából. Ma is többen segítenének.

- Amikor voltam olyan helyzetbe, hogy menteni kellett, és megcsináltuk - mondta Kovács János. A civilekből álló polgári védelem ilyen embereket keres. A törvény szerint minden 18 és 62 év közötti embert valamilyen módon felkeresnek. Ez alól kivételt képeznek a kismamák, a parlamenti képviselők, a rendőrök és a katonák. Utóbbi kettő azért mert nekik amúgy is feladatuk a katasztrófavédelem.

Kaposváron például ilyen határozatot kapott az, aki már tagja a szervezetnek. Jelenleg 300-an vannak, ezt a számot most 500 főre emelnék. Legfőképpen az életerős 30- asokra lenne szükség.

árvíz


- Mi úgy keressük a személyeket, hogy különböző munkáltatókkal felvesszük a kapcsolatot és kérjük, hogy tegyenek javaslatot, kik azok akik szívesen vennének részt, amennyiben vészhelyzet van, annak az elhárításában - mondta Kaposvár címzetes főjegyzője, Kéki Zoltán.

Jelenleg van olyan település, ahol egyetlen polgári szolgálatost sem tartanak nyilván. A cél az, hogy mindenhol legalább 20 főt mozgósítani tudjanak.

- Egy 1000 fős településen 20 főt jelent. Ezt a 20 főt különböző szakképesítéssel elláthatják... - mondta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Gaál Attila.

Az új rendszer januártól lép életbe, várhatóan addig az egész országban felmérik, hogy hány embert tudnak mozgósítani.

Címkék: toboroznak, nagymama, polgári, védelem, árvíz, kis szines