A szerda reggel sokkoló hidegzuhanyként hathatott azokra a somogyiakra, akik eddig nem hallottak a most kezdődött kétnapos gázszünetről. Nem könnyű a megszokott kényelem, a frissen főtt ételek és a csapból folyó melegvíz felhőtlen világából belerázódni a gáznélküli életbe.

Reggel 7 óra, a 10-es számú helyijáratos busz tömve van munkába indulókkal. Az utazás közben mindenki a kétnapos gázszünetről beszélget. A busz elejében hallani, hogy a felszállók arról érdeklődnek a másiktól, miként oldják meg a gázhiányt. Két hölgy éppen megosztja egymással hasznosnak tűnő praktikáit, mikor egy harmadik közbeszól: "Örüljünk, hogy csak gázszünet van, képzeljétek mi lenne ha az áramot kapcsolnák ki napokra! Én is most vettem egy vízforralót jobb híján, majd azzal csinálunk melegvizet a mosakodáshoz."
A busz túlsó végében egy idősebb bácsi méltatlankodik: "Az én időmben bezzeg nem folyt a csapból melegvíz, mégis kibírtuk valahogy, és az nem csak két napig tartott!".

- Még kicsit örülök is ennek a gázszünetnek, régen sütögettünk már kinn a kertben. Családi házban lakunk, ezért este belefér egy kis grillezés is a gyerekekkel, így a nyár utolsó napjait kihasználva, legalább a vacsora kérdése megoldódik. A faluban azt mondták, hogy többen is követik a példánkat, viszont az esti fürdést már körülményesebb lesz megoldani. A szomszédaink is vízforralóval melegítenek vizet, bár most jól jönne az a 40 fok, ami napokkal ezelőtt volt, mert akkor az udvaron fel tudnánk állítani egy hordót, amiben megmelegítenénk a vizet az esti fürdéshez - mondja csalódottan Péter.

- Szerencsére nekünk villanybojlerünk van, ami gázzal is működik ugyan, de most különösen jól jön, hogy mindkét módon tudjuk használni. Édesanyámmal mi már tegnap este megfőztünk mára és holnapra, pénteken meg valószínűleg keresünk egy boltot. Igazából először csak hírmorzsákat hallottunk, viszont, ha rajtam múlik, nem is tudok róla, mivel nem olvasok újságot és híradót sem nézek. Szerintem az lett volna a legtisztességesebb, ha az előző havi számlával egy értesítést küldtek volna a közelgő gázszünetről, mivel sokan vannak nálam lényegesen kiszolgáltatottabb helyzetben, mint például az egyedül élő idős emberek, úgy látszik rájuk senki sem gondolt - meséli Fenyvesi Tünde.

gáz helyett


- Amikor a Balatonon nyaralok akkor sem szoktam gázt használni, a fürdéshez pedig a villanybojler melegítette a vizet, csak úgy mint otthon. Már kedden megfőztem, és eltettem a hűtőbe amit lehetett. Ebben a két napban gyakrabban fogom használni a mikrohullámú sütőt a melegítéshez. Annak azért örülök, hogy legalább nem télen végzik a karbantartást - mondja az éppen boltba siető Balog Andor.

- Épp tegnap szereztem be egy indukciós főzőlapot, aminek legalább hasznát veszem máskor is, nem csak gázszünetben. Két napra előre megfőztünk, aztán a mikró meg azért van, hogy megmelegítsük benn az ételeket. Este, meg holnap már a barátnőmnél fogok fürdeni, mivel náluk nem gázzal működik a melegvíz, igaz ma délelőtt 10 órakor még melegvízben zuhanyoztam. Nem is értem, pedig azt mondták reggel 6 órakor már el lesz zárva a gáz - mondja meglepődve Táskai József.

- Sok ismerősöm van akiket rosszul érintett ez a kétnapos leállás. Akad olyan aki két kisgyerekkel van otthon és bizony van hogy naponta többször is mosdatni kell a gyerekeket, ha koszosak lesznek. Minden alkalommal melegíthetik a vizet. Nekem a főzés miatt nem kell aggódnom, mert villanytűzhelyünk van. Tulajdonképpen a fürdést is meg lehet oldani, csak hosszabb ideig fog tartani, mert most nem a csapból folyik a melegvíz, hanem előbb fel kell melegíteni. Hallottam erről is, hogy mosógéppel melegítik fel a vizet az esti fürdéshez, lehet hogy én is kipróbálom majd - meséli a kétgyermekes Horváth Gyuláné.

- Teljesen felháborítónak tartom, hogy mint szolgáltató nem értesítettek erról a gázszünetről. Ma még tudok vendégeket fogadni, de délután már nehezebb a helyzet ha elfogy a melegvíz. Holnap egyáltalán nem tudok dolgozni, az összes vendégemet le kellett mondani, mivel nem lesz melegvízem. Ez a leállás nekem több tízezer forintos kiesést okoz. Sok vendégem azért most jelentkezett be, mert iskolakezdés előtt vagyunk, és sokan mostanra időzítették a hajvágást - mondja az egyik kaposvári fodrász.

- A biztonság kedvéért kölcsönkértem a nagyszüleim villanyrezsóját is, így éhen már biztosan nem maradok. Van kedvenc éttermem is, este majd rendelek pizzát ha nagyon megéhezem. Sokat járok edzőterembe, ez most sem lesz másként, viszont itt edzés után le tudok zuhanyozni - mondja a kaposvári Fecán Márk, miközben a konditerembe igyekszik.

- Van itthon egy 100 literes tartályom, amiben melegvíz van. Ebben még délben is égett a gyújtóláng, ezek szerint még maradhatott némi gáz a csőben - meséli Piroska néni, aki éppen a kertben öntözött.

- Most értem haza a Balatonról és nem hittem a szememnek mikor megláttam hogy nem ég a gyújtóláng, és nincs gáz. Erről senki nem értesített engem, és most nem tudok főzni, melegvízről meg nem is beszélve. Minősíthetetlennek tartom, hogy nem tájékoztatták az embereket legalább két héttel előbb, pont az ilyen esetek elkerülése végett - meséli felháborodottan János.

Címkék: kétnapos, felháborodás, ötletek, gázszünet, fogyasztók, kis szines