Hegyi borok és a pecások is megmérettettek a negyedik Deseda-parti búcsún szombaton, a kajakbázis mögötti csónakkikötőnél. Az egész napos, családias hangulatú rendezvényen több száz érdeklődő fordult meg.

A reggel 7 órakor kezdődő horgászversenyen 16 fő indult a dicsőségért. A szabályok egyszerűek voltak: a fogott hal grammban mért súlya alapján hirdettek győztest. Azonos súly esetén pedig a darabszám döntött. A kifogott nemeshalak a mérlegelés után visszakerültek éltető elemükbe, a Desedába, "tőlük hármat lehet kívánni jutalmul". A többi halból pedig ropogós sült halat készítettek. A verseny végén több kategóriában is győztest hirdettek: értékelték a legtöbb és a legnagyobb halat fogó horgászt és a legjobb női versenyzőt. Valamint különdíjat kapott a legfiatalabb induló is, aki mindössze kilenc évesen hajtotta a halakat.

A szórakozás és pihenés mellett a résztvevők fórumon vitatták meg a tó és környéke fejlesztésének lehetőségeit. Mihalecz András ismertette a desedai kerékpárút építési folyamatát. Elmondta: idén valószínűleg már teljes egészében körbebiciklizhető lesz a tó.

Az eseménnyel egybekötve átadták a Hullám utca önerőből, 170 millió forintból elkészült szakaszát. - tudtuk meg a Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület elnökétől, Sárdi Pétertől. Hozzátette: egyesületük a szombati napon újabb 30 fővel gyarapodott, tagdíjuk pedig továbbra sem változott. Továbbra is kiveszik részüket az olyan tó körüli társadalmi munkákból, mint a szemétszedés, útépítés és a figyelőszolgálat.

A délután pedig ismét a szórakozás került előtérbe. Csizma hajító és talicskatoló-versenyben mérkőzhettek meg a kilátogatók. Komáromi Lajos és Törzsök Lajos fogattal és hintóval várta a közönséget. Aki pedig inkább a víz közelségére vágyott, motorcsónakkal szelhette a habokat.

A rendezvény zárásaként tombolasorsolás, és zenés táncmulatság szórakoztatta a jelenlévőket. A szervezőktől pedig megtudtuk, jövőre jön a folytatás. 2013 augusztusának első szombatján tehát újra megtelik a Deseda-part.

Címkék: mihalecz, peca, part, , deseda, horgász, kis szines