A végéhez közeledik Kaposváron a Róma-hegyi villa felújítása. Ebben az 1868-ban épült házban élt Rippl-Rónai József 1908 és 1927 között.

- Kaposvár kiemelt feladatának érzi, hogy az egyik legfontosabb identitásteremtő értékét méltó állapotban őrizze meg az utókornak, ezért nyújtott be pályázatot a villa és parkjának rekonstrukciójára - indokolta a beruházást Szita Károly. Kaposvár polgármestere bejelentette azt is, hogy a munkálatok jelenlegi állása szerint október 15-én átadható lesz a 239 millió forintos, Európai Unió által támogatott fejlesztés.


A villa külső rekonstrukciója befejeződött, hamarosan megkezdődhet a belső terek festése és mázolása - mondta a kivitelező BITT Kft. ügyvezetője. Tálos Árpád hozzátette: a méhesház és a csacsiház szinte teljesen készen van, mindkettőt korhű állapotban varázsolták újra. A műterem felújítása és a - ruhatárral, emléktárgy bolttal, konferenciateremmel, kiállítótérrel is rendelkező - látogatóközpont kivitelezése jelenleg is zajlik, csakúgy, mint a 10 személygépkocsinak és egy busznak kijelölt parkoló építése. Az egy holdas park beültetésével még vár a kivitelező, hiszen a jelenlegi időjárás nem teszi lehetővé ennek a munkának a hatékony elvégzését.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a villa tulajdonjoga legkésőbb 2013. január elsején már a kaposvári önkormányzatot illeti majd meg.

A villáról

A ház 1908 és 1927 között otthona volt Rippl-Rónainak. A villa és a műterem 1868-ban épült romantikus stílusban. A két épület az egy holdnyi zárt parkban terül el. A jelenleg is zajló fejlesztések során új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont épül fogadótérrel, pénztárral, emléktárgy bolttal, ruhatárral. Megújul a villa és a műteremház homlokzata is, a tetőkkel és a járdákkal együtt. A kiállítótér alkalmas lesz irodalmi és zenei estekre, 60 fős tanácskozásokra. Megvalósul egy teljes parkrekonstrukció, megújulnak a sétányok és a kapuk, illetve rendbe teszik a Méhesházat is. A Róma villa otthona lesz a különböző alkotótáboroknak, szakköröknek, előadásoknak is.


Kaposvár Megyei Jogú Város a DDOP–2.1.1/A-2f–2009-0002 azonosító számú Kaposvár komplex turisztikai fejlesztése című projekt keretében, európai uniós támogatással valósítja meg a fejlesztést.

Címkék: villa, ritkaság, Rippl-Rónai, helyi, Kaposvár, kis szines