Sok felajánlás érkezet a kaposvári zsidó hitközséghez - tudta meg a KaposPont a szervezet elnökétől, Róna Lászlótól.

A hitközség elnöke elmondta: a károkat három csoportba osztották. Az első kategóriába azok a sírok tartoznak, amelyeket könnyen helyre lehet állítani. Ezt egy civil szervezet vállalta magára. A második kategóriába tartoző síremlékek helyrehozatalában a megyei temetkezési kft. nyújt segítséget, az anyagköltséget pedig egy alapítvány állja, kiegészítve a Lomnici Zoltán által felajánlott 100 ezer forinttal. A harmadik csoportba a nagyon széttört és nehezen helyreállítható síremlékeket sorolták. Ezek rendbetételét, az anyagköltség kivételével egy sírköves ingyen vállalta. A munkálatok csütörtökön kezdődnek a második kategórába sorolt sírok helyrehozásával. A sírok rendbetételére jelentkezett egyebek közt a Hit Gyülekezetének kaposvári szervezete és a dombóvári Magyar-Izraeli baráti társaság is.

Kedden Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta a kaposvári zsidó hitközséget, melyben leírta: konzultált a belügyminiszterrel, akit gyors és határozott felelősségvonásra utasított. Hozzátette: a magyar kormány garantálja a háborítatlan, emberhez méltó és félelem nélküli életet.

Mint arról korábban beszámoltunk: A rendőrség nyomozást indított, mert mintegy 57 sírt döntöttek le ismeretlenek a kaposvári izraelita sírkertben vasárnap.

Címkék: rendbehozatal, temető, zsidó, sír, orbán, hit, kis szines