Kaposváron is hódít a parkour mánia. A francia eredetű sportot több kaposvári fiatal is szívesen űzi a városban. Ugrálnak, falra másznak és szaltókat dobnak a levegőben. A fiúk célja nem a lázadás és mások bosszantása, hanem saját maguk testi és lelki felszabadítása. Azt mondják, így értelmesen töltik szabadidejüket: sportolnak és nem züllenek el.

Ennek a francia eredetű sportnak a célja, hogy A pontból B pontba minél előbb eljusson az ember. De nem csak ide-oda ugrálnak. A lábedzés miatt fontosak a pontugrások is, vagyis, hogy célzottan egy adott pontra érkezzenek. Azt mondják, nem félnek a magasságtól és a mélységtől sem.

A srácok naponta ugrálnak Kaposváron fákon, tetőkön, korlátokon, de nem azért, hogy ezzel másokat bosszantsanak. - Nem azért csináljuk ezt a sportágat, hogy lázadjunk a szülők ellen és a dolog ellen, hanem azért, mert ez minket felszabadít teljesen. És ez így is van. Teljes mértékben szellemileg, testileg felszabadít és nem züllünk el - mondta Gadár Ákos.

Az edzések azonban nem teljesen veszélytelenek. Mindannyian szereztek már kisebb-nagyobb sérüléseket. - Általános iskola 7. osztályában az iskolánknál egy sima kerítés átugrás és a kerítésnek a teteje szöges volt, és arra ráestem a bordámmal - emlékezett vissza Gadár Máté.

A parkournek egyébként külföldön már nagy hagyományai vannak. A franciák filmet is készítettek róla Yamakasi címen. Itt a rendőrök elől menekültek háztetőkön, kerítéseken keresztül. A kaposvári rendőrök azonban egyelőre nem foglalkoznak a parkour-ös fiúkkal. Azt mondják, amíg senki nem tesz ellenük feljelentést, szabadon ugrálhatnak.

Szerkesztőségünket megkereste a Szüv helyi vezetése, és közölte: elhatárolódnak a fiúk tevékenységétől, és nem adtak engedélyt arra, hogy épületüket ilyen célra használják a fiatalok.

Nézze meg videónkat:

 

Címkék: parkour, tető, ház, divat, fiatal, kis szines