A településen nagy hagyománya van a kovácsmesterségnek. Volt olyan időszak, mikor oda jártak a szomszédos településekről szerszámokat készíttetni és lovakat patkoltatni. Jó minőségű fekete szén, vas és erő - ez a három fő dolog amire a kovácsoknak szükségük van.

kovácstalálkozó vése


Egy működőképes kovácsműhely kialakítása után döntöttek úgy a falu lakói, hogy csinálnak köré egy rendezvényt. A Magyarországi Kovácsmíves Céhnek köszönhetően gyorsan híre ment a találkozónak a kovácsmesterek körében. Ez a közösségi rendezvény lett az a nap, amikor a falu lakói összejönnek, a rokonokkal találkoznak.

kovácstalálkozó


A találkozón kovácsversenyt is rendeztek. A 16 mesternek a hagyományos kovácsolási technika és szerszámok használatával, valamint egy segéd közreműködésével 90 perc alatt kellett megmutatniuk a kovácsoknak mit tudnak. Az elkészített remekműveket felajánlották a falu kovácsmúzeumának.

kovácstalálkozó


Régen meg volt a kovácsoknak az a joga, hogy összeadhatták a párokat és ezt hivatalosan is elfogadták házasságnak. A találkozón is volt lehetőségük a szerelmes pároknak az összekovácsolódásra.

Az idei rendezvény egyik különleges alkotása a magyar korona korona vasból elkészített mása volt, amely Csiszár Gyula keze munkáját dícséri. A művet város főterén is kiállították.


Nézze meg a tavalyi rendezvényről készült videónkat!

Címkék: kovácstalálkozó, kovácsmesterség, Vése, múzeum, jubileum, kiállítás, verseny, kis szines