A földi megfelelőiknél több ezerszer nagyobb és intenzívebb mágneses szupertornádók tízezer kilométer per órás sebességgel pörögnek a Nap millió fokos hőmérsékletű atmoszférájában. A kétezer kilométer szélességet is elérő örvényekből a becslések szerint bármely pillanatban körülbelül 11 ezer kavarog csillagunk felszíne felett.

Egy nemzetközi kutatócsoport – amelynek vezetője Erdélyi Róbert professzor (University of Sheffield, Solar Physics and Space Plasma Research Centre) – új vizsgálatai szerint ezek a tornádók transzportálhatják az energiát a Nap felszíne alatti tárolóból, a konvektív zónából az atmoszféra külső részeibe mágneses hullámok formájában.

Erdélyi professzor szerint, ha megértjük, hogyan hevül fel az átmágnesezett plazma ezekben a szoláris tornádókban, akkor nagy lépést tehetünk a Föld egyre aggasztóbb energiaproblémáinak megoldása felé is. A kutatók űr- és földi teleszkópok felvételeit használták fel a szoláris tornádók tanulmányozására, a képekből készített 3D-s képszekvenciákat pedig kifinomult numerikus szimulációk eredményével hasonlították össze.

A modern asztrofizika egyik legnagyobb problémája annak magyarázata, hogy a Nap légköre (koronája) miért sokkal forróbb, mint a felszíne, a fotoszféra. Az egyértelmű, hogy az ehhez szükséges energia forrása a Nap belsejében van, de nem világos, hogy ez az óriási mennyiségű energia pontosan miként is jut el a konvektív zónából a Nap légkörébe. Erdélyi professzor úgy véli, kutatócsoportjával bizonyítékot talált arra, hogy a forgó mágneses struktúrák, a szoláris tornádók jelentik azokat a csatornákat, melyeken keresztül mágneses hullámok fűtik fel a napkoronát a millió fokos hőmérsékletre.

A kutatók azt is remélik, hogy a folyamat egyszer majd a Földön is reprodukálható lesz, így a tokamakok belsejében a plazma hasonló módon lesz felfűthető, ami által teljesen tiszta, zöld energia nyerhető majd. Az eredményeket részletező szakcikk a Nature magazin 2012. június 28-i számában jelent meg - írja az Index.

Címkék: energiaprobléma, átmágnesezett, szupertornádó, kutatók, Nap, kis szines