- A napokban figyeltem fel esti híradójukban a szokásosnál nagyobb méretű tojásra. A múlt csütörtökön az én egyik tyúkom 150 g-os óriástojással örvendeztetett meg - írja Keszi Zsolt hetesi olvasónk. A fotón egy normál tojás mellé állították. A hetesi tojás 23 cm hosszirányú kerületet mutat, keresztben pedig 18 cm.

A baromfik gazdái meglepődtek a hatalmas tojáson, évek óta tartanak tyúkokat, de ekkora tojást még ők sem láttak. Azt mondják megtartják, kifújják, és jövő húsvétra befestik.

Egy átlagos tojás 50-60 gramm súlyú. Ez ennek több mint háromszorosát éri el a hetesi rekorder. A kerülete alapján akár Guiness rekorder is lehetne. Gazdája kérésünkre ezért megméri a kerületét is. A Guiness-rekordok szerinti hitelesített rekorder tojás 22,8 centiméter hosszirányú kerületet mutat.

Korábban már bemutattunk egy kaposvári tojást, az súlyra kisebb volt ennél, a kerülete pedig csak 0.8 centiméterel maradt el a guiness mércétől.

De rekorder közeli egy másik tojás is. A mini szerzemény fotóját is olvasónk küldte be. A Híradóban látták múltkori minitojás anyagunkat, erre reagáltak. A különlegesség egy normál tyúktojás tizede.

óriás tojás

/ Fotó: Peterman Béláné/

Nagyon meglepődtünk, amikor az alig több mint 1 centiméter hosszú tojásra rábukkantunk. Régóta falun élünk, régóra vannak tyúkjaink, de ekkora tojást még nem láttunk  - mondja a KaposPontnak Peterman Béláné. A paraszttyúk tojását el is tettük emlékbe - tette hozzá az asszony.

Korábban már bemutattuk azt az óriás tojást, melynek magassága 25, átmérője 22 centiméter. Egy barcsi tyúk tojta, gazdasszonya legnagyobb meglepetésére.

Mint arról korábban beszámoltunk: egy mosdósi vörösnyakú tyúk pedig egy mindössze 2,5 cm hosszú tojást tojt. Gazdája talált rá az apró tojásra a tyúkólban a napokban.

Nézze meg az egyik kaposvári rekorder óriástojást tojó tyúkot!

 

Címkék: óriás, Hetes, mini, extra, tojás, kis szines