A téli tavak életét hosszú évtizedekig egész Európában nem kutatták, mert azt tartották, hogy "alszik", holott a jég alatt igenis érdekes dolgok történnek - mondta Vörös Lajos, a limnológiai intézet hidrobiológiai osztályának vezetője. A tihanyi intézet meglepő eredményekre jutott a téli Balaton tanulmányozásakor: a jég alatt mikroszkopikus lények élnek, amelyek karácsonykor szaporodnak, és márciusra el is tűnnek a tóból.

És egy ehhez kapcsolódó kis érdekesség a monitormagazin.hu írásából.

Csigák, kagylók és ászkák az Antarktisz körüli szigetekről szörfözve jutnak el Új-Zélandra: a több száz kilométeres utat a parti állatkák hatalmas, leszakadt algákon teszik meg - számoltak be felfedezésükről új-zélandi kutatók.

Az Otagói Egyetem biológusai azt vizsgálták, van-e genetikai különbség az Új-Zéland déli szigetén, illetve a szubantarktikus szigeteken élő állatok között. Mint kiderült, egyes szubantarktikus csigafajok olyannyira hasonlítanak északi fajtársaikhoz, hogy igencsak valószínűsíthető a két populáció közötti rendszeres kicserélődés - írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban a Der Standard internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Az állatokat partra vetett tengeri moszatokról gyűjtötték. A biológusok kiszámították, hogy az algák és potyautasaik legalább 390 kilométert tettek meg a Snares-szigetektől Új-Zélandig. Ha átlagosan 0,2 méter per szekundumos sebességgel sodródtak, az utat 20-40 nap alatt teljesíthették az apró állatok. Egy elméleti utazás Új-Zélandtól az Antarktisz másik oldalára, Chilébe ebben a tempóban kevesebb mint egy évig tartana.

Forrás: monitormagazin.hu, MTI

Címkék: moszatok, tengeri, állatok, alga, Balaton, kis szines